Betelskeppet kan tvingas lägga ner

I flera år har det flytande härbärget för hemlösa, Betelskeppet, varit i behov av en ny kajplats på grund av bygget av nya Hisingsbron. Men fortfarande finns ingen lösning i sikte.
– Trafikkontoret gillar tydligen inte hemlösa, säger Bernt Ljungquist, styrelseordförande i Föreningen Linneahuset som driver verksamheten.

ANNONS

Vid Gullbergskajen ligger Betelskeppet, ett akutboende för hemlösa som har legat där sedan 1991. Varje år utgör fartyget tak över huvudet för hundratals personer och här serveras varje år tusentals måltider.

Men sedan drygt fyra år tillbaka har det varit klart att fartyget måste hitta en ny kajplats. Enligt trafikkontoret kan inte Betelskeppet ligga kvar på grund av de bullernivåer som uppstår i samband med bygget av nya Hisingsbron.

Men trots att det varit välkänt i flera år har staden inte hittat någon lösning.

"De boende känner sig trygga"

I slutet av 2014 sades Betelskeppets avtal om förtöjningsplats upp. Fartyget anvisades då till en annan plats lite längre bort på samma kaj och fick bygglov där. Men kontoret anvisade ett annat fartyg till samma plats utan att informera Betelskeppets personal.

ANNONS

– De hade tydligen gjort ett misstag, så vi fick stå kvar, säger Bernt Ljungquist.

Under 2017 godkände byggnadsnämnden ett tidsbegränsat bygglov för fartyget framför SVT-huset och Semcon i Lundbyhamnen. Men Semcon överklagade bygglovet och fick rätt. Återigen fick fartyget ligga kvar på samma plats.

LÄS MER: Betelskeppet kan tvingas flytta

Nu föreslår kommunen att verksamheten flyttas till Backa. Det handlar om ett hus med 20 rum, som efter en omfattande renovering skulle kunna erbjuda 35 platser. Det är tio platser mindre än vad Betelskeppet erbjuder i dag och inget som föreningen är särskilt sugen på.

– Det här berör väldigt många människor och vi vill helt hitta en kajplats för båten. De boende känner sig trygga i fartyget, säger Bernt Ljungquist.

"Trafikkontoret gillar inte hemlösa"

Han har bett om att få dokumentation på ljudnivåerna eftersom gästerna inte märkt av något buller. Men det har han inte fått från trafikkontoret.

Dessutom tycker han det är märkligt att fartyget inte kan ligga kvar eftersom det finns andra verksamheter som ligger närmare brobygget som hotellverksamheten Barken Viking och kontorslokalerna i läppstiftet.

– De borde ju ha samma ljudkrav på sig som oss. Men för vår del ser det ut som att trafikkontoret vill att vi stänger verksamheten, hur ser det ut med likabehandlingsprincipen egentligen?

ANNONS

Bernt Ljungquist hänvisar till ett mejl från en tjänsteman på trafikkontoret där det står att man inte borde göra ytterligare placeringar av Betelskeppet, utan istället förbereda avveckling.

– Trafikkontoret gillar tydligen inte hemlösa, de har föreslagit att vi ska lägga ner, säger han.

Trafikkontoret: "Ansvaret ligger på båda"

Trafikdirektör Stefan Eglinger säger att det inte är fråga om någon avveckling.

– Vad som i så fall menas är att lägga ner verksamheten på plats, men vi ska fortfarande hitta konstruktiva lösningar för att verksamheten kan fortsätta bedrivas. Det är viktigt för staden.

Han understryker samtidigt att fartyget inte kan ligga kvar vid Gullbergskajen, även om gästerna inte störs av bullret.

– Lagstiftningen handlar inte om vad man tycker, det är ingen subjektiv bedömning om man blir störd eller inte.

Trafikkontoret har haft ärendet i flera år, hur kommer det sig att ni inte har hittat någon lösning?

– Vi håller på att prata om detta nu och diskussionen fortsätter. Varken Linneahuset eller trafikkontoret har hittat någon annan lösning. Det är inte ett ensidigt ansvar, utan det ligger på oss båda.

Enligt Shahbaz Khan (S), ordförande i trafiknämnden, kommer man att följa förhandlingarna noggrant framöver för att hitta en lösning.

ANNONS

Fakta: Betelskeppet

Betelskeppet är ett akutboende för drogfria hemlösa.

Föreningen Linnéahuset har drivit verksamheten sedan 1986. Det har funnits ett Betelskepp för behövande i Göteborgs hamn sedan 1865.

Dagens Betelskeppet är det sjunde skeppet föreningen har haft. 2006 togs nuvarande fartyg i bruk.

På fartyget finns 45 enkelrum för män och är bemannat dygnet runt.

I boendet finns matsal, tvättstugor, duschar, tv-rum samt bastu.

ANNONS