Blandade känslor efter sommaren för Sjöräddningssällskapet

När sjöräddningssällskapen runt om i Bohuslän summerar sommaren är det med olika erfarenheter. Trots att de inte ligger så långt ifrån varandra skiljer det sig åt både vad gäller antalet utryckningar och att hitta frivilliga sjöräddare.

ANNONS

Augusti går in på sina sista dagar och hösten är på ingång. För Sjöräddningssällskapet börjar högsäsongen ta slut och när de olika stationerna runt om i Bohuslän summerar sommaren är känslan olika.

– Vi har haft mycket att göra, som förra sommaren och kanske lite mer, säger Bengt Wingstedt, stationsansvarig i Uddevalla.

– Det har varit lite mindre än normalt, säger Anders Bagge, stationsansvarig på Käringön.

Lugnare än vanligt

Han tror att den kyligare sommaren, jämfört med ifjol, är en av anledningarna till att det varit lugnare. Stationen på Käringön har haft mellan 100–120 utryckningar i juli, jämfört med snittet på 150 för den månaden.

ANNONS

– Det har varit lite under medel är känslan, det är oftast de riktigt fina sommardagarna som vi har mest att göra, säger Anders Bagge.

Hektiskt för andra

Uddevalla har, fram tills den 29 augusti, haft 42 utryckningar. Stationen startade sin verksamhet 2016 som en understation till Stenungsund. Detta är första året den är en egen station och har med det märkt en ökad belastning när all kommunikation går direkt dit.

– Jag tror att det är det här vi kan förvänta oss med vårt läge, säger Bengt Wingstedt.

Även i Fjällbacka har det varit en hektisk sommar och framför allt under juli månad.

– Vi hade en jättetopp i juli och sedan dök antalet larm rakt ner när semestern tog slut, säger Bosse Lundström, skeppare i beredskap.

Stationen i Fjällbacka hade cirka 4–5 uppdrag om dagen under den månaden och har inte märkt någon stor skillnad jämfört med samma period förra året. Totalt har de haft 194 uppdrag i år och under juni fram till den fjärde augusti var det 123. Av dessa utryckningar att döma är en av trenderna positiv.

– Vi har knappt haft en enda utryckning på grund av att folk varit påverkade. Men det tråkiga med det hela är att det är så få som har flytväst – speciellt vuxna, säger han.

ANNONS

Svårt att hitta skeppare

En stor utmaning för stationen i Fjällbacka har varit att hitta tillräckligt många som vill ställa upp och bli sjöräddare.

– Personalsituationen kunde varit bättre. Vi har behövt snickra ihop lösningar men har inte behövt stänga ner, säger Bosse Lundström.

Det största problemet har varit på skepparsidan. Det är få med erfarenhet som söker och det tar tid att lära upp skeppare. Han förklarar att förr var det fler gamla fiskare med erfarenhet som sökte.

De unga är svårare att behålla och därför har de valt att satsa på personer som precis gått i pension. Att gå från yngre sjöräddare till äldre är inga problem alls.

– Inte med dagens pensionärer som är så rörliga, säger Bosse Lundström.

Bra geografiskt läge påverkar

I Uddevalla växer stationen successivt. De har inte haft några problem att hålla bemanningen, men vissa personer har haft en dubbel så hög belastning än vad som är tanken. Antalet frivilliga har växt från 16 sedan starten till dagens 25 och nästa sommar räknar de med att ha en rejäl bemanning.

– Vi har till och med personer som står på väntelista. Nu känns det lätt att rekrytera för vi syns mer och har ett stort underlag, säger Bengt Wingstedt, stationsansvarig i Uddevalla.

ANNONS

På Käringön har beredskapen varit bra och där har det inte varit svårt att hitta sjöräddare.

– Vi har ett väldigt bra gäng och har mycket folk på jouren. Det är många här som har ett intresse för sjöräddningen och vi ligger bra till på en semesterort, säger Anders Bagge, stationsansvarig på Käringön.

Bohusläningen har under torsdagen sökt företrädare för Sjöräddningssällskapet på Smögen utan framgång.

ANNONS