Bli fjärilsövervakare i sommar

Länsstyrelsen söker frivilliga fjärilsövervakare. Inga förkunskaper är nödvändiga och en kortare utbildning ges i maj eller juni under en dag i Vara. Antalet arter håller på att minska i antal och nu vill myndigheterna ta reda på hur läget är - egentligen.

ANNONS
|
Nässelfjäril.
Nässelfjäril. Bild: Anna Stenström

Bakom projektet som fått namnet Svensk Dagfjärilsövervakning ligger Naturvårdsverket som tar hjälp av både ideella personer och länsstyrelserna för att få kunskap om hur var Sveriges dagfjärilar flyger omkring.

Nu försöker därför länsstyrelsen att hitta ideella personer som kan rapportera in vilka och hur många fjärilar man ser hemmavid, i trädgården eller på en bestämd promenadsträcka.

–Många fjärilsarter verkar minska i dagens Sverige, medan andra verkar sprida sig norrut. Kunskapen om fjärilar faktiskt ännu ganska dålig, därför är vi tacksamma för allmänhetens hjälp, säger Ann Stenström vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hon berättar att det finns 122 fjärilsarter i Sverige. Men att inte alla finns över allt.

ANNONS

– I Bohuslän till exempel behöver man ju inte fundera på om det är en fjällart man ser..

Men kan det inte bli stor osäkerhet om värdet av rapporteringen om vem som helst, utan att känna till så mycket om fjärilar, ska bevaka dem och rapportera vad man sett till länsstyrelsen?

–Vi behöver hjälpen och har inte pengar till att hyra in proffs. Det finns redan ett åttiotal fjärilsövervakare i länet. Genom att vi får in så mycket data gör det inget att någon kanske artbestämmer någon fel.

– Är det citronfjäril kan man nästan inte ta fel. Men en del arter liknar varandra. Man kan ju fotografera och kontrollera arten efteråt. Man behöver inte kunna en massa fjärilar i förväg, men man bör ha ett intresse för att lära sig.

ANNONS