Fyrverkeri över Uddevalla nyårsaftonen 2016.
Fyrverkeri över Uddevalla nyårsaftonen 2016. Bild: Lasse Edwartz

Därför får fyrverkeridebatten folk att smälla av

Skällsord, angrepp av meningsmotståndare och upprörda känslor präglar nyårsdebatten på sociala medier. Smälla eller inte smälla? Det är frågan.

ANNONS
|

Nästan lika traditionsenligt som fyrverkerierna själva är debatten som raketerna skapar. I en grupp på Facebook möts meningsmotståndare i raketfrågan från Uddevalla i en hård ordkamp.

– När det kommer till raketer finns det ju tydliga argument som talar emot, miljön och hundar exempelvis. Då kan det kännas lite extra jobbigt att någon annan går in och säger vad folk får och inte får göra, säger Per Carlbring, legitimerad psykolog vid Stockholms universitet.

Han tror också att samtalet sett helt annorlunda ut om det inte förts mellan personer bakom olika skärmar.

– Jag tycker att folk ska vara öppna för andras perspektiv innan de ger sig in i en diskussion. Försök att se fördelarna med den andras perspektiv så får vi en mer balanserad diskussion, det hade varit bra, säger Per Carlbring.

ANNONS
Per Carlbring, Professor, Legitimerad psykolog vid Stockholms universitet.
Per Carlbring, Professor, Legitimerad psykolog vid Stockholms universitet. Bild: Anna-Karin Landin

Ny undersökning: Folk skeptiska

Fyrverkeriet är som sagt hotat och motståndet mot traditionen växer. I en undersökning från Sifo som Brandskyddsföreningen låtit göra slås det fast att nästan tre av fyra svenskar vill begränsa privatpersoners möjlighet att skjuta raketer.

– Det vi har sett i vår undersökning är att många vill att fyrverkerier ska sluta användas. Närmare 70 procent tycker att det borde vara strängare regler kring fyrverkerier, säger Åke Persson, kemiingenjör på Brandskyddsföreningen.

LÄS MER: Västsverige i topp bland fyrverkeriskador

Han tror dock att ett totalförbud mot fyrverkerier skulle kunna få förödande konsekvenser.

– Den otillåtna tillverkningen och importen av fyrverkerier kommer öka om det förbjuds helt. Den typen av pjäser är inte lika säkra vilket kan innebära stora risker. Jag tror mer på en hårdare reglering av när det är tillåtet att skjuta, säger Åke Persson.

Åke Persson, kemiingenjör på Brandskyddsföreningen.
Åke Persson, kemiingenjör på Brandskyddsföreningen. Bild: Brandskyddsföreningen

Skärpta regler rör upp känslor

Som Bohusläningen tidigare skrivit kommer fyrverkerier på pinnar att kräva tillstånd och utbildning från och med nästa sommar. Att det börjar ruckas på folks traditioner kan göra debatten ännu hårdare i år än tidigare.

LÄS MER: Slut på raketskjutandet för privatpersoner

– Grunden är att ingen vill att någon annan ska bestämma över en. Folk vill bestämma själva, allt annat blir på gränsen till förmynderi, säger Per Carlbring.

ANNONS

Hur viktiga är traditioner för folk?

– De är viktiga, folk behöver saker att se fram emot. Men det är sällan folk får tillfälle att reflektera över sina traditioner, det kan jag uppmuntra till. Det är lätt att fortsätta i samma gamla hjulspår, säger Per Carlbring.

Legitimerade psykologen Per Carlbring tycker att det är nyttigt att reflektera över sina traditioner och efterfrågar en balanserad diskussion.

ANNONS