Nu är det verkligen svamptider, och det finns mycket godsaker. Populärast är kantarellerna. Men finns även några mycket giftiga som man kan dö av om det vill sig illa. Arkivbild.
Nu är det verkligen svamptider, och det finns mycket godsaker. Populärast är kantarellerna. Men finns även några mycket giftiga som man kan dö av om det vill sig illa. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

Då hittar du mest svamp i skogen

När hösten nu är här är det hög tid att ge sig ut i skogen för att plocka svamp. Nu finns det mycket gott att plocka som till exempel kantareller, Karljohan, kremlor och riskor. Men för att inte riskera att förgiftas gäller det att ha ordentlig koll på svamparna och välja rätt. Svampexperten och intensivvårdsläkaren hjälper dig rätt i svampskogen.

ANNONS
|

LÄS MER:Mannerströms bästa svamptips

Nu är det läge att ge sig ut på en skogspromenad och leta svamp. Enligt Kennert Danielsson på Göteborgs botaniska trädgård finns det mycket svamp. De flesta svampplockare vill ju ha det ”gula guldet” och det finns gott om kantareller i år, men de är inte alltid lätta att hitta. Hans tips är att titta i närheten av enbuskarna och i snåren för där kan det finnas gott om kantareller. Svartedalen och Vättlefjäll är säkra svampmarker.

Men det är inte bara kantareller som goda att äta, det finns så många fler goda svampar.

– Stensoppen har varit fantastisk i två veckor nu, det finns även mycket kremlor. Mild gulkremla hittade jag kilovis av i går, säger Kennert Danielsson.

ANNONS
Kennert Danielsson på Botaniska vet vilka svampar man kan plocka i skogen.
Kennert Danielsson på Botaniska vet vilka svampar man kan plocka i skogen. Bild: Göteborgs Botaniska trädgård

Han slår även ett slag för riskorna, där hans favorit är skäggriskan. Alla kremlor och riskor är inga godsaker. Giftkremlan är inte så god, och det finns även ett par riskor som är kraftigt laxerande.

– Det är riskfritt att plocka riskor bara man lär sig vad som är just riskor. Samma sak gäller för kremlor, säger Kennert Danielsson.

Trattkantarellerna är en favoritsvamp hos många, men dessa är det inte riktig säsong för ännu. Trattisarna kräver mer regn och mer höst innan de dyker upp i skogen.

Plocka svamp mitt i veckan

Innan man ger sig ut i skogen för att plocka svamp tycker Kennert Danielsson att man ska fokusera på en mindre svampgrupp som man känner sig säker på. Detta för att det inte ska slinka med svampar man inte vill ha.

– Varje svampexemplar måste man titta noga på – så att de är det man vill att de ska vara. Välj några svampsorter varje år och fokusera på dem. Stressa inte och försök att plocka allt.

För att lyckas få med sig mängder av goda svampar hem från skogen har Kennert Danielsson några tips:

– Gå inte dit alla andra är och plockar, titta bakom buskarna som de andra gick förbi för där ser du mer svamp. Ge dig ut mitt veckan istället för på helgen när alla andra är ute och plockar. Då har du större chans att hitta svamp för på helgen är det utplockat.

ANNONS

Undvik gamla svampböcker – och google

Skogen är ju inte bara full av goda och ätliga svampar. Det finns en del som man till och med kan riskera att dö av. Bara för att en svamp är ätlig i ett annat land, innebär det inte att en svamp här som liknar den är ätlig, varnar Kennert Danielsson.

– Svampsporer kan flyga långt och nya svampsorter kan dyka upp.

Det finns några svampar han vill att svampplockarna verkligen ska se upp med. Som gallsopp som påminner om Karljohansvampen men som absolut inte smakar som den.

– Den smakar fruktansvärt, så den plockar man bara en gång.

Det finns riktigt farlig svamp och de ska man ta på allvar menar han.

– Vissa trådskivlingar, trattskivlingar och spindelskivlingar, lömsk flugsvamp och vit flugsvamp är exempel på sådana. Några ger förgiftningssymptom direkt, men de jag nämnde sist är lömska på så sätt att man kan må bra i några veckor innan man blir svårt sjuk med permanenta njurskador menar han.

Det ligger nära till hands att googla på svampar och leta i gamla svampböcker. Det är inget som Danielsson rekommenderar.

– Gamla svampböcker är rent livsfarliga för de kan innehålla fel information. Både svamp och svampböcker är färskvara. Och lita inte på bilderna på nätet, utan titta i nya svampböcker, gå på svamputställningar och läs i svampgrupper på nätet.

ANNONS

De är förgiftningssymtomen

Kai Knudsen är överläkare och intensivvårdsläkare på Sahlgrenska och expert på förgiftningar. Han berättar att den svenska vården har mellan 50 och 200 allvarliga förgiftningsfall per år på grund av giftiga svampar. Sahlgrenska står för en till två av dem. I år är det inga, än så länge. Det är mycket sällan någon dör av svampförgiftning.

Han menar att det finns fem riktigt giftiga svampar i landet, de är gifthätting, stenmurkla och giftspindling som kan förväxlas med trattkantareller. I de fem ingår också vit och lömsk flugsvamp som är de farligaste och som ger sig på lever och njurar.

– Lömsk flugsvamp står för 90 procent av dödsfallen globalt. Den kan förväxlas med ätlig grönkremla, säger Kai Knudsen.

Intensivvårdsläkare Kai Knudsen är expert på förgiftningar. Arkivbild.
Intensivvårdsläkare Kai Knudsen är expert på förgiftningar. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson

När man ätit en svamp som är mag- och tarmirriterande så är vanligaste symtomen på en lättare förgiftning illamående, magont och kräkningar.

– Det är viktigt att lägga märke till hur lång tid det gått efter att man ätit, och vilka symtom man har. Är det kort tid talar det i regel för att det är det är de mag- och tarmirriterande svamparna. Kommer symtomen 8 till 24 timmar efter man ätit ska man vara uppmärksam, och får man en leverskada kommer symtomen efter två till tre dagar.

ANNONS

Är det en allvarlig förgiftning får man en allmän sjukdomskänsla, blödningar och kräkningar. Man blir så dålig att man varken kan gå eller stå säger Kai Knudsen. Då ska man absolut söka vård.

Han säger att det är bra att ta med en bit av svampen man ätit till sjukhuset, så en expert kan identifiera den. Olika svampar kräver olika sorters vård. Har man otur och har ätit lömsk flugsvamp kan det krävas en levertransplantation.

Är man det minsta osäker kan man höra av sig till 1177 och giftinformationscentralen.

Så undviker du svampförgiftning:

•Ät ingen vildväxande svamp rå.

•Tillaga aldrig annan svamp än den du med säkerhet vet är lämplig till matlagning enligt senaste rön.

•Ät aldrig mycket av en svampsort som du äter första gången.

•Anrätta och ät endast fräscha svampar. Många svampar har dålig hållbarhet och bör rensas och tillagas snarast möjligt efter plockningen.

•Svampar som har vita skivor under ska man undvika.

•Gröna och vita svampar med vita skivor under hör till de farliga.

•Bruna svampar ska undvikas, däribland giftspindelskivlingar.

•Titta noga på svamparna som du plockar.

•Stoppa aldrig en svamp i munnen som du inte är helt säker på vad det är.

•Låt endast en svampkunnig vuxen rensa svampen.

•Skaffa en modern svampbok eller en svampguide till din smarta telefon.

Källa: Kai Knudsen, Sahlgrenska

ANNONS