Cajsa Lindberg, ordförande Diabetikerförbundet
Cajsa Lindberg, ordförande Diabetikerförbundet Bild: Pressbild/Diabetikerförbundet

Diabetes – en osynlig sjukdom

I dag uppmärksammas sjukdomen diabetes över hela världen.
– Det är en dag där vi bara pratar om diabetes. Det behövs, säger Diabetikerförbundets ordförande, Cajsa Lindberg.

ANNONS
|

I Sverige har ungefär en halv miljon människor diabetes, men även om det är en vanlig sjukdom som funnits länge är den relativt osynlig. Det är något som Världsdiabetesdagen ska ändra på. Det är en dag som ska ge bättre kunskap om den kroniska sjukdomen, som leder till att fem personer dör varje dag.

1991 startades Världsdiabetesdagen på initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO efter att sjukdomen drastiskt ökat i världen. Att det just är den 14 november som uppmärksammas beror på att Frederick Banting föddes den 14 november. Banting tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet 1921.

ANNONS

Cajsa Lindberg är ordförande för Diabetesförbundet.

– Som jag ser det så är en sådan här dag viktig eftersom det är en osynlig sjukdom, både för den som är sjuk men också för samhället i övrigt där det saknas mycket kunskap. Det är en dag där vi bara pratar om Diabetes, det behövs.

Tror du att det gör skillnad?

– Det startades på nittiotalet så jag vet inte hur det var innan, men jag vill tro att det gjort skillnad. Att fler fått kunskap om sjukdomen, säger Cajsa Lindberg.

Två typer av diabetes

Utöver de 500 000 som har diabetes så räknar Diabetesförbundet med att ytterligare 150 000 personer har sjukdomen utan att vet om det.

Både diabetes typ 1 och typ 2 innebär att man har för högt blodsocker, men orsaken till att man får det och hur det ska behandlas skiljer sig åt.

Vid typ 1 så tillverkar kroppen inget insulin alls eftersom diabetesen angriper immunsystemet i de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Från dag ett måste man därför tillföra insulin via injektioner och det finns i dag inget botemedel mot sjukdomen.

Diabetes typ 2 är vanligast. 85-90 procent av de med diabetes har typ 2 och den drabbas oftast äldre. Vid typ 2 så bilder kroppen fortfarande insulin men inte tillräckligt mycket. Övervikt, inaktiv livsstil, stress och hög ålder ökar risken för för att få typ 2.

ANNONS

Inte heller typ 2 kan botas än, men ändrad livsstil med fysisk aktivitet och ändrade matvanor kan blodsockret hållas på en normal nivå.

På onsdag klockan 20.00 sänds diabetesgalan som både ska öka kunskap om sjukdomen men även samla in pengar till forskning.

Symptom för diabetes:

Ökad törst, kissar oftare och i större mängder.

Viktnedgång.

Trötthet.

Ser suddigt.

Upprepade urinvägsinfektioner.

Vid typ 1 är insjuknandet mellan några dagar till några veckor med tydlig symptom.

Vid typ 2-diabetes höjs blodsockret istället långsammare under en längre tid, och symptomen är otydligare.

Källa: Diabetesförbundet

ANNONS