Affärsvägen Tanum
Affärsvägen Tanum Bild: Jakob Simonsson

Dyrare när investeringsstöd slopats för lägenhetsbygge

Efter att investeringsstödet för att bygga bostäder nu tagits bort, så blir det tuffare för kommunerna att bygga.

ANNONS

2016 infördes investeringsstöd till allmännyttiga och privata bostadsbolag med syfte att få fram fler mindre och billigare lägenheter samt studentlägenheter.

Men i den nya M/Kd-budget som gått igenom så är investeringsstödet borttaget vilket innebär att flera planerade byggprojekt kan komma att läggas på is. Länsstyrelsen hade fram till första januari på sig att bevilja stöd - de ärenden som de inte hunnit handlägga har därefter frysts inne.

– Det innebär att vi har några färdiga ärenden men inga pengar, efter årsskiftet så har vi ingen möjlighet att ta några fler beslut, säger Klas Nilsson, handläggare för investeringsstöd på länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS

LÄS MER:Nu får centrum ett lyft

"Blir en stor skillnad"

Tanum har lämnat en ansökan om investeringsbidrag om 24 lägenheter i så kallade Konsumhuset.

– Vi har inte fått något klart besked än om vi kommer att få bidraget eller inte. Vi uppfyller kraven, men om de hunnit behandla ärendet innan tiden gick ut vet vi inte, säger Björn Berntsson, vd för Tanumbostäder.

Kan det stoppa byggplanerna?

– Nej, vi kommer bygga klart oavsett, det är ett stort behov av bostäder. Men det kommer bli en stor nedskrivningshistoria, för oss är det mycket pengar det handlar om som gör en stor skillnad, säger han och menar att de inte heller kan höja hyrorna.

– Den möjligheten har vi inte här, folk måste ha råd att betala annars får vi inga hyresgäster alls. Det är de problemen som vi har att förhålla oss till på landsbygden.

"Reviderat bostadsprojekt"

I Strömstad så har planerna på 100 nya lägenheter lagts på is efter att bidraget försvinner.

– Det finns inte heller något utrymme för hyreshöjningar hos oss, konstaterar Göran Wallo, vd för Strömstads byggen.

I bland annat Uddevalla och Munkedal finns det inga planerade bostadsprojekt där man sökt investeringsstöd.

På Orustbostäder har inga byggplaner stoppats än men man har varit tvungna att se över kostnaderna på byggprojekten.

ANNONS

– Vi har reviderat bostadsprojekt för att göra de mer kostnadseffektiva, men vi har inte behövt stoppa någon planering än, säger Martin Hellgren, vd för Orustbostäder.

Har ni diskuterat hyreshöjningar?

– Ja, utan investeringsstödet så kan vi inte hålla de hyresnivåer vi har i dag, så är det. Men det är inga beslut som har tagits.

ANNONS