Eldningsförbudet upphävs i länet - fortsätter gälla i några kommuner

Länsstyrelsen har från och med klockan nio på tisdagsmorgonen tagit bort det generella eldningsförbudet. Det är nu upp till varje kommun att själva bestämma över rådande eldningsförbud och i flera kommuner kommer förbud gälla ett tag till.

ANNONS
|

Trots att länsstyrelsen nu häver sitt förbud väljer Sotenäs, Tanum och Strömstads kommuner att behålla det eldningsförbud som gällde innan länsstyrelsen kom med sitt övergripande förbud.

– Men hänsyn till att risken för brand i skog och mark fortfarande är såpass hög så valde vi att behålla det förbudet vi hade innan länsstyrelsen kom med sitt beslut, säger Tony Åsberg, ställföreträdande räddningschef i Sotenäs.

Förbudet som gäller nu i kommunerna innefattar all eldning och grillning i skog och mark. Engångsgrillar får inte användas, inte ens i egen trädgård.

– Du får använda riktiga grillar i din egen trädgård eller på särskilt iordningställda grillplatser, säger Tony Åsberg.

ANNONS

I samband med grillning rekommenderar räddningstjänsten el- eller gasolgrill. På campingplatser får endast el- eller gasolgrill användas. Färdigställda grillplatser kan eventuellt användas. Sotenäs kommun skriver på sin hemsida att en riskbedömning ska göras av campingägare eller dess representant.

ANNONS