Hållö fyr i Sotenäs är ett av Västra Götalands sju underverk.
Hållö fyr i Sotenäs är ett av Västra Götalands sju underverk. Bild: Lasse Edwartz

Här är Västra Götalands sju underverk

Omröstningen pågick under tre dagar. Under den tiden kom över 12 000 röster in. Nu står det klart vilka de sju underverken i Västra Götaland är – och två finns i Bohusläningens område.

ANNONS
|

49 platser i Västra Götaland var nominerade som regionens underverk. Under tre dagar, med början den 2 september, pågick en omröstning som skulle sålla ner antalet till sju.

Nu står det klart vilka platser som blivit utsedda till Västra Götalands underverk. Bland vinnarna finns två i Bohusläningens område: Stångehuvuds fyrhus i Lysekil och Hållö fyr i Sotenäs. Det avslöjades på Västarvets Facebook-sida på söndagsmorgonen.

– Väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått ta del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, säger Marie Ondebring Widmark på Västarvets enhet för kulturmiljö i Facebook-inlägget.

ANNONS

Även de som inte vann ska uppmärksammas

Nu väntar prisutdelning för vinnarna, men även de 42 som inte blev utsedda till underverk – däribland svetshallen i Uddevalla och Håvestenen i Färgelanda – kommer att uppmärksammas.

– Det blir roligt att arbeta vidare med våra underverk och för dem som inte har besökt alla väntar ju många spännande utflykter och möjliga djupdykningar i västsvensk byggnadskultur, förhistoria och samhällsutveckling. Det är bara att sätta igång! säger Marie Odenbring Widmark.

Här är de sju underverken i Västra Götaland, utan inbördes ordning.

Bild: Sebastian LaMotte

Bohus fästning i Kungälvs kommun

0
Mycket blod har flutit kring fästningen på den 40 meter höga klippan vid Nordre älv. Den kom till på norskt initiativ 1308, då kung Håkon V Magnusson ville stärka Norges dåvarande sydgräns. Först 1658 föll fästningen i svensk ägo, vid freden i Roskilde. 20 år senare fick Bohus fästning utstå sin svåraste prövning, då den belägrades av 10 000 stridslystna norrmän. Men liksom vid de andra 13 belägringarna var det förgäves – Bohus fästning har aldrig intagits. Den togs ur bruk under 1700-talet.

Bild: Sebastian LaMotte
Bild: Andreas Carlsson

Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun

0
Det vita lilla fyrhuset byggdes 1890 och drevs under de första årtiondena med fotogen, innan man gick över till gasdrift. Efter att fyrhuset släcktes ned 1940 så såldes det till en skeppare från Smögen som sin tur sålde det vidare för 35 kronor. Fyrhuset genomgick en renovering 2009 och anses ha en av Bohuskustens bästa havsutsikter.

Bild: Andreas Carlsson

Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun

0
Fästningen är en av Sveriges mest välbevarade och var en gång i tiden också den största i Europa. Efter en rad nederlag mot ryssen bestämde sig Karl XIV Johan 1819 för att det fick vara slut på förnedringen. Planen var att Karlsborg i händelse av krig också skulle fungera som reservhuvudstad och i fästningen skulle både riksdag, regering, kungahus och den svenska guldreserven hållas säker. Karlsborgs fästning stod dock inte klar förrän 1909 och var vid det laget redan omodern. Fästningen avrustades 1928.

Bild: Peter Claesson
Bild: Jerry Lövberg

Läckö slott i Lidköpings kommun

0
På en udde i Ekens skärgård i Sveriges största sjö, Vänern, ligger Läckö slott. Det tidigaste omnämnandet i skrift är från 1294, strax därefter började en borg att utformas. På 1470-talet brann borgen, som under återuppbyggnaden utvidgades ytterligare. Ännu pampigare blev Läckö slott under 1650-talet och framåt, då greve Magnus Gabriel De la Gardie genomförde storskaliga byggnadsprojekt. 1935 blev slottet statligt byggnadsminne och 2001 utsågs det till Sveriges vackraste slott.

Bild: Jerry Lövberg
Bild: Ola Folkesson

Torpa stenhus i Tranemo kommun

0
Stenhuset vid sjön Åsunden byggdes på 1470-talet och har gått i arv sedan dess. Dagens ägare är sonsons sonsons sonsons dotterdotters sonsons sondotters dottersons son till uppföraren Arvid Knutsson. Torpa stenhus brann ned under det nordiska sjuårskriget på 1560-talet och efter återuppbyggnaden fick det den slottsliknande karaktär som det har idag. Det var här som Gustav Vasa hämtade sin tredje hustru Katarina Stenbock.

Bild: Ola Folkesson
Bild: Lasse Edwartz

Hållö fyr i Sotenäs kommun

0
På ön Hållö, en bit utanför Smögen, finns Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn som togs i bruk 1842. Under andra världskriget var fyren tidvis nedsläckt, då man inte ville ge de krigförande länderna svensk navigeringshjälp. Det var också vid Hållö som den omtalade DC-3:an Gripen, ett svenskt civilflyg, sköts ned av tyskt jaktflyg i oktober 1943. 13 personer omkom, endast två överlevde.

Bild: Lasse Edwartz
Bild: Stefan Bennhage

Akvedukten i Håverud i Melleruds kommun

0
1868 stod den unika akvedukten i Dalslands kanal klar. Branta stup, lösa bergarter och starka strömmar tvingade kanalbyggaren Nils Ericson, efter vilken Nils Ericsonterminalen vid Göteborgs centralstation är uppkallad, till en okonventionell lösning. Istället för en vanlig sluss byggdes en akvedukt, eller en bro fylld med vatten, på vilken båtarna leds i en ränna över forsen. Akvedukten spelade en viktig roll i Sveriges infrastruktur då den innebar att man vattenvägen kunde ta sig till såväl Östersjön som Vänern och ut till havet på västkusten.

Bild: Stefan Bennhage
ANNONS