Sju personer intensivvårdades på tisdagsförmiddagen för covid-19 på Näl, en ökning med två från måndagen enligt sjukhusdirektören Björn Järbur.
Sju personer intensivvårdades på tisdagsförmiddagen för covid-19 på Näl, en ökning med två från måndagen enligt sjukhusdirektören Björn Järbur. Bild: Stefan Bennhage

Hårt tryck på Näls intensivvård

Belastningen på Näls iva är fortsatt hög, och på tisdagsförmiddagen intensivvårdades återigen sju personer efter en ökning från måndagen, enligt regionens sjukhusdirektör Björn Järbur.

ANNONS
|

LÄS MER:Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

Under förra veckan ökade smittan i hela Västra Götalandsregionen kraftigt, och regionens smittskydd uttryckte oro inför den då stundande påskhelgen när antalet konstaterade fall i regionen ökade fyrsiffrigt från en dag till en annan.

Smittoökningen märktes även på siffrorna över antalet inneliggande patienter på sjukhusen, och enligt Björn Järbur har belastningen på Näl fortsatt vara konstant hög under hela påskhelgen.

– Bemanningen är ju tuff förstås, vi har ju haft relativt många patienter på iva, och det tar mycket personal för att hålla uppe iva-platserna, säger han.

På tisdagsförmiddagen vårdades totalt 44 personer för konstaterad covid-19 på Näl, varav sju personer kräver intensivvård.

ANNONS

– I går var vi nere på fem på iva, så det har ökat. Medarbetarna har gjort en alldeles lysande insats så även om det varit storhelg har vi lyckats arbeta med både in- och utskrivningar, säger Björn Järbur.

”Bemanningen är ju tuff förstås, vi har ju haft relativt många patienter på iva, och det tar mycket personal för att hålla uppe iva-platserna”, säger sjukhusdirektören Björn Järbur vid lunchtid på tisdagen.
”Bemanningen är ju tuff förstås, vi har ju haft relativt många patienter på iva, och det tar mycket personal för att hålla uppe iva-platserna”, säger sjukhusdirektören Björn Järbur vid lunchtid på tisdagen. Bild: Stefan Bennhage

”Hela tiden en balansgång”

Han berättar vidare att av regionens totalt 60 intensivvårdsplatser var under tisdagen 57 upptagna, och en särskild arbetsgrupp utvärderar hur man ska planera framöver.

– Iva-kapaciteten jobbar vi med regionalt. Det är hela tiden en balansgång, om man öppnar upp fler iva-platser måste vi ta fler medarbetare någon annanstans och då måste vi kanske göra lite färre operationer. Det finns en särskild grupp som arbetar med den frågan, och jag har inte fått någon återkoppling än i dag.

Bara tre lediga platser låter lite?

– I ett akutläge öppnar vi alltid de iva-platser som behövs, men ska det fungera över tid måste man ha en fungerande bemanningslösning. Kan vi fortsätta hålla operationsverksamheten igång så gör vi helst gärna det.

LÄS MER:Fortsatt skenande smittoökning i Västra Götaland

Enligt sjukhusdirektören är det för tidigt att säga om ett eventuellt ökat umgänge i samhället över påskhelgen riskerar att leda till ännu högre belastning på vården.

– Vi brukar säga att det tar 10-14 dagar innan de sociala kontakterna ger effekt i svårare sjukdomsfall.

ANNONS

De förlängda regionala restriktionerna i Västra Götaland gäller i skrivande stund till 18 april.

LÄS MER:Tredubbling för Lysekil – flera kommuner ökar i antal smittfall

LÄS MER:Senaste nytt om coronaviruset

Antal inneliggande patienter

Den 6 april klockan 10 fanns det totalt 376 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 57 på intensivvårdsavdelning (iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 44 personer varav 7 på iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 220 personer varav 30 på iva

Sjukhusen i väster: 27 personer varav 4 på iva

Skaraborgs Sjukhus: 39 personer varav 8 på iva

Södra Älvsborgs Sjukhus: 46 personer varav 8 på iva

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS