Symptom på hundsmittan har påträffats i Moss, bara några mil från svenska gränsen (Arkivbild).
Symptom på hundsmittan har påträffats i Moss, bara några mil från svenska gränsen (Arkivbild). Bild: Linda Smith

Hundsmittan sprids – nu några mil från gränsen

25 hundar har dött av samma symptom i Norge men än så länge har inte sjukdomen spridit sig till Sverige. Fortfarande är det oklart hur den smittar.

ANNONS
LocationStrömstad||

I 14 av Norges 18 fylken, däribland Östfold, har hundar insjuknat och dött av liknande symptom. Tio av hundarna har obducerats och då har Veterinärinstitutet i Norge kunnat konstatera att samtliga dött av samma sjukdom. Dock finns det fortfarande frågetecken kring hur sjukdomen sprids.

- Vi letar brett och systematiskt för att hitta orsak till hur sjukdomen sprids, säger Asle Haukaas på norska veterinärinstitutet.

I augusti påträffades symptomet första gången i Norge, men det var först i förra veckan som norska Veterinärinstitutet gick ut med larmet om spridningen.

I vissa av fallen har hundar avlidit inom loppet av ett dygn efter att allmäntillståndet försämrats. Symptomen består av kräkningar och diarréer med blod.

ANNONS

I och med att det är oklart hur sjukdomen sprids går det inte att säga hur stor risken är att den kommer till Sverige. Men i Moss i Östfold, bara några mil från svenska gränsen, har symptom som liknar sjukdomen upptäckts. Norska veterinärinstitutet uppmanar även svenska hundägare att vara uppmärksamma på sina djurs beteenden.

- Det handlar inte om restriktioner utan om anbefallningar. Men ens hund bör ha begränsad kontakt med andra hundar. Det är också viktigt att man alltid har kontroll på hunden och att man plockar upp avföringen, säger Asle Haukaas.

Svenska kennelklubben är orolig för att smittan ska passera svenska gränsen och tillåter därför inte norska hundägare att ställa ut sina hundar i Sverige. Beslutet är temporärt och är tänkt att gälla tills frågetecknen kring sjukdomen rätats ut.

I lördags visade en hund i Partille symptom på vad som skulle kunna vara hundsjukdomen. Det spred en skräck i Partille brukshundsklubb, inte minst eftersom hunden nyligen varit i Norge. Men senare under dagen uppgav ägaren till GT att hunden mådde mycket bättre efter besök hos veterinären.

Statens veterinärmedicinska anstalt uppger på sin hemsida att de nu får in många frågor angående hundsjukdomen i Norge. De skriver att de i dagsläget inte utlyser några särskilda rekommendationer till hundägare, kopplat till den pågående utredningen i Norge.

ANNONS

Hundsmittan

I dag vet inte norska Veterinärinstitutet vad som ligger bakom smittan men de undersöker olika bakterier, virus, svampar, vatten och parasiter för att hitta vad som ligger bakom.

I sociala medier har det ryktats om specifika foderprodukter, det är varningar som norska Veterinärinstitutet tillbakavisar. "Foder är bara ett av många olika spår som följs upp", skriver de på sin hemsida.

Inga spår av salmonella eller campolybacter har hittats vid obduktioner av hundar.

ANNONS