Kan bli eldningsförbud under påsk

När påsken anländer sent är det extra viktigt att ta påskbrasans risker på allvar. Bohusläningen har pratat med räddningstjänsten om vad man bör tänka på inför årets påskfirande.

ANNONS

I slutet av nästa vecka ställs återigen sillen och musten fram på borden hos stora delar av den svenska befolkningen. En aningen sen påsk ska firas och traditionsenligt kommer även en hel del påskbrasor att tändas.

Samtidigt är risken för gräsbrand just nu stor i delar av Bohuslän och detta kan givetvis innebära större risker under påskeldandet.

– Det är gräsbrandssäsong och blir det blåst, torrt och brasan kommer tändas nära skog så är det inte så smart. Under några påskar som legat sent har vi infört eldningsförbud men det kommer vi avgöra nästa vecka, Mats Johansson, räddningstjänsten i Uddevalla.

ANNONS

Olika regler gäller

Det finns uppsatta regler för vad som gäller om man tänkt tända en påskbrasa. Handlar det om en större eld vill räddningstjänsten ha möjligheten att kunna besikta platsen inför eldandet.

– Eldar man en liten brasa på sin tomt eller inom en förening behövs inget tillstånd men annars behöver man be markägaren om lov och anmäla brasan till oss, säger Mats Johansson, vid räddningstjänsten i Uddevalla.

Anmäl påskbrasan inför storhelgen

En tumregel att ha med sig är att man ska röja ett område om fem meter kring bålet på fjolårsgräs och annat som är brännbart. Man bör också ha släckningsredskap redo ifall brasan börjar sprida sig. Bålet ska även endast innehålla trädgårdsavfall som grenar, ris och andra träprodukter.

Anmälan om påskbrasa ska göras till räddningstjänsten i din kommun under dagtid inför storhelgen.

– Sen brukar det alltid ringa folk som frågar om det finns några fyrar att åka till och den tjänsten kan vi allt bistå med, säger Mats Johansson skrattandes.

ANNONS