Statsminister Stefan Löfven under pressträffen om ändringar i reserestriktionerna.
Statsminister Stefan Löfven under pressträffen om ändringar i reserestriktionerna. Bild: Sören Andersson/TT

Klartecken för inrikesresor för symptomfria

13 juni. Då kan symtomfria börja resa inom Sveriges gränser igen. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff på torsdagen. Ett beslut som fick positiv respons från Bohusläns kustkommuner.

ANNONS
|

Under en pressträff på torsdagseftermiddagen presenterade regeringen nya riktlinjer gällande resor inom landet. Den tidigare avrådan mot inrikesresor lyfts och från den 13 juni är det fritt fram för symptomfria att resa inom landets gränser.

– Många väntar på ett slutdatum, en dag då vardagen återvänder. Någon sådan dag finns inte att berätta om, sa statsminister Stefan Löfven (S) men betonade att antalet personer som vårdas på sjukhus och inom intensivvård minskat och att man därför kan lätta på restriktionerna för inrikesresor.

Även om antalet personer i behov av sjukhus- och intensivvård minskat över landet ser läget i Västra Götaland annorlunda ut. Här sker fortfarande en ökning av smittspridningen. Men att undanta en region från lättnaden har aldrig varit aktuellt, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

ANNONS

– Det är väldigt svårt att undanta vissa regioner för in- eller utresa. Vi har sett på det som en helhet. Det hade varit annorlunda om det var väldigt stora regionala skillnader, då hade alternativet varit att inte lyfta avrådan alls.

Johan Carlson säger att det krävs stora insatser från hela samhället. Det är viktigt att det finns möjlighet till distansering på kollektivtrafik, på caféer, krogar och barer och att sjukvården fortsätter testa de som misstänks vara sjuka.

– Det krävs insatser på alla håll, både från de län som människor lämnar, men också i de län som tar emot flest turister. De måste fortsätta arbetet med att förebygga smittspridning, säger han och betonar att läget fortfarande är allvarligt:

– Vi måste vara väldigt tydliga med att säga att faran inte är över.

Försiktigt positivt från kustkommunerna

Lysekil, Sotenäs och Orust är tre kommuner i Bohuslän som under sommarmånaderna får mycket turism. De är försiktigt positiva till att turister nu kan börja resa till kusten.

– Vi ser det inte som negativt att vi får besökare i allmänhet. Som det är nu har vi väldigt få smittade i kommunen, vi har inte det bekymret. Det är om ett ökat resande kan leda till en snabb och kraftig smittspridning, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Lysekil.

ANNONS

– Det är två sidor av myntet. Vi har massor av turistföretag som lever för sommaren. Det är jätteviktigt för dem att man inte avskärmar oss, det säger jag inget om, jag förstår det fullt ut. Om de som kommer följer regelverket är det inget konstigt alls, utan alla är naturligtvis välkomna, utvecklar Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande i Orust.

Mats Abrahamsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs och är fåordig när Bohusläningen når honom.

– Jag har ingen mer reaktion än att de gör den bedömningen att det är dags att släppa på lite. Jag har inge synpunkter på det. Det är väl det sunda förnuftet som gäller.

Inga nya beslut om hemtjänst

Samtliga kommuner har också beslutat att vägra hemtjänst till personer som kommer till kustkommunerna under sommaren. Catharina Bråkenhielm tror inte att det nya beslutet kommer att medföra att fler i behov av hemtjänst söker sig till Orust.

– Det är ingen som bara kommer med omsorgsbehov. Den andra kommunen måste ringa vår kommun och lämna över vad man har för insatser och göra upp när man ska komma. Det är ingen som bara kommer.

Inte heller Mats Abrahamsson från Sotenäs ser det som ett problem, och fastslår att beslutet ligger kvar.

ANNONS

– Vi kommer inte att erbjuda någon hemtjänst för de som kommer nu ändå. Det beslutet ligger fast oavsett lättade reserestriktioner.

Regeringen varnar också för att restriktionerna mycket väl kan bli hårdare igen, om rekommendationerna om social distansering och personligt ansvar inte efterföljs.

– Om utvecklingen går åt fel håll kan vi komma att skärpa rekommendationerna igen, sa socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS