Avtalet innebär bland annat att beviljade ledigheter kan återkallas.
Avtalet innebär bland annat att beviljade ledigheter kan återkallas. Bild: Meli Petersson Ellafi

Krislägesavtal för vårdpersonal aktiveras i Västra Götalandsregionen

Sjukvårdpersonal i Västra Götaland, Region Stockholm och Region Gävleborg riskerar att få julledigheten indragen. Anledningen är att SKR och arbetsgivarorganisationen Sobona har aktiverat krislägesavtalet i regionerna. ”Det akuta krisläget påverkar allvarligt regionernas möjligheter att säkra bemanningen och därmed klara av vården.”, skriver SKR i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Krislägesavtalet innebär att sjukvårdspersonal mot mer betalt får jobba 48-timmarsveckor i som mest fyra veckor och att redan beviljade ledigheter kan återkallas. Redan tidigare under onsdagen rapporterade SVT Nyheter Väst om att avtalet var nära att aktiveras och vid 17:30 begärde regionen aktivering av avtalet.

– Krislägesavtalet finns med som ett alternativ hela tiden nu. Men för att aktivera det måste alla andra åtgärder, som indragna semestrar och omplacerad personal, vara uttömda. Det är just det vi tittar på nu, säger Ann Söderström, hälso-och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter Väst.

Avtalet möjliggör också in- och utlåning av personal mellan drabbade regioner vilket underlättar resursfördelningen i landet.

ANNONS

– Medarbetarnas vila och återhämtning måste tryggas så att de orkar arbeta. Arbetsgivarna måste därför parallellt jobba med att hitta alternativa lösningar för att förstärka bemanningen, säger Joakim Larsson ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Ökade IVA-beläggningen ligger bakom

Bakgrunden till att avtalet nu aktiveras är den ökade beläggningen på IVA-vården i Västra Götalandsregionen. Lokalt behandlas nästan 90 patienter med konstaterad covid-19 inom NU-sjukvården.

– Trots allt som gjorts är det inte tillräckligt när smittspridningen och antalet inneliggande patienter fortsätter att öka. Vi har i nuläget omedelbara behov av att förstärka bemanningen på vissa vårdavdelningar med sjuksköterskor och undersköterskor, och med läkare inom vissa verksamheter, säger Marina Olsson HR-direktör i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Avtalet innebär inte att all personal kallas in utan man måste först undersöka vilka avdelningar som är särskilt svåra att bemanna. Det lär heller inte bli aktuellt att tvinga hem personal som är på semester långt hemifrån.

– Det finns gränser för vad man kan begära av medarbetare. Som anställd är man ju inte livegen. Avtalet bygger också på att man ska orka jobba mer, och det viktigaste just nu är att personalen faktiskt orkar. Vi ska ju ha personal nästa år också, säger Ann Söderström till SVT Väst.

ANNONS

Förhoppningen från samtliga parter är att avtalet inte blir långvarigt.

– Jag är stolt över mina kollegor som står i första ledet och vårdar de svårast sjuka. Det har varit en tuff period länge nu. Krislägesavtalet är en exceptionell åtgärd och det är viktigt att arbetsgivaren gör vad de kan för att säkerställa vila och återhämtning, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

ANNONS