Läkarens varning för "Gymsjukan"

Att städa efter sig på gymmet är viktigt. Det menar smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé. Annars finns risken att man smittas med den resistenta bakterien MRSA.

ANNONS
|

Kanske struntar du ibland i att rengöra maskinen efter dig? Man har bråttom och vill snabbt köra igenom sitt pass.

Men det bör du inte göra, menar smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé. I Västra Götaland har vården de senaste åren märkt av ett MRSA-utbrott bland hockeyspelare och handbollsspelare. Men även fler sporter som exempelvis brottning.

– Det är inte samma stam i de olika utbrotten utan olika. Vi har haft misstankar om att gym skulle vara inblandade. Men det handlar om olika gym, det går inte att peka ut ett, säger hon.

Därför har Miljösamverkan Västra Götaland och Västra Götalandsregionen börjat ta krafttag. Bland annat har Uddevalla kommun nyligen haft möten med stadens gym. Dessutom har de skickat ut affischer som kan användas som information till kunderna.

ANNONS

LÄS MER:Städkontroller på Uddevallas gym

På affischerna går det att läsa om att man ska hålla en god personlig hygien för att undvika hudinfektion.

– Det finns en del misstänkta riskfaktorer när det kommer till smittvägar. Bland annat knäskydd, plåster, klister och skavsår. Man ska inte träna om man har sår som inte är väl täckta, säger Eva Lindhusen Lindhé som menar att den viktigaste faktorn för att undvika smitta är god hygien.

Bärarskap av bakterien är särskilt vanligt i svalg, näsa och stjärtregion.

– Folk är inte särskilt bra på att rengöra redskapen. Tänk att du sitter på en hel del redskap, man svettas, får lite skav där under. Då är det lättare att överföra bakterier. Och då finns en risk att stafylokocker sitter kvar.

Antibiotika biter inte

Men vad är egentligen MRSA, Methicillin-resistant Staphylococcus aureus? Kortfattat kan det beskrivas som en bakterie där antibiotika inte fungerar.

– Såren blir svårbehandlade med antibiotika på grund av dessa resistenta bakterier. Än så länge har vi kunnat behandla i Sverige. Men i värsta fall kan det bli till en allvarlig sjukdom.

Hur rädd ska man vara för "Gymsjukan" egentligen?

– I de flesta fall innebär det att du har de här bakterierna och i många fall försvinner de. Men om du nu får ett sår är det mycket lättare för bakterierna att växa. Får det en spridning blir det ett svårläkt sår, säger Eva Lindhusen Lindhé och fortsätter;

ANNONS

– Vi hör till de länder som har väldigt lite MRSA. Men utomlands är det oerhört vanligt. Så får du behandlingar, säg fotvård på en strand i Thailand, ska du kolla hur bra hygienen är. Annars skulle jag nog avstå.

Fakta: MRSA

En bakterie av typen gula stafylokocker. Är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. Bakterien är vanligare i andra länder, men har ökat i Sverige de senaste åren.

Symptom: Orsakar för det mesta inte några besvär. Men du kan få hudinfektioner som till exempel bölder, hårsäcksinflammation, infektion i ett sår eller eksem. Ett infekterat sår kan göra ont och det kan bli rött eller svullet runt såret. Du kan också få feber.

Smitta: Sprids huvudsakligen direkt person till person, men även via redskap med mera.

Vård: De flesta infektioner läker av sig själva, men ibland kan du behöva få behandling med någon typ av antibiotika som MRSA inte har motståndskraft mot.

Sök vård: Om du har ett infekterat sår eller en hudinfektion och samtidigt får feber bör du kontakta en vårdcentral. Har du ett infekterat, rodnat och svullet sår som sitter nära en led bör du också kontakta en vårdcentral.

Källa: Vårdguiden.

Fakta: Tips för att undvika hudinfektion

Håll en god personlig hygien.

Täck sår med plåster eller förband.

Sår som inte läker? Ta kontakt med vårdcentral.

Dela inte handduk, rakhyvel eller annan hudnära skyddsutrustning.

Rengör träningsredskap.

Källa; Miljösamverkan Västra Götaland och Västa Götalandsregionen.

ANNONS