Med hösten kommer älgarna till Vargön

Så här års är det älgarnas tid i Vargön. De kommer för att äta äpplen i trädgårdarna. De senaste veckorna har minst en ko med kalv strövat omkring i samhället.

ANNONS
LocationVargön|

Att samsas med älgar i trädgården om man bor i Vargön är ingen större sak. Älgarna har för vana att under flera veckor höst efter höst känna sig som hemma där. Håller människor behörigt avstånd uppstår inte heller konflikter.

Facebookgruppen Vargön uppdateras ständigt med inlägg om var älgarna befinner sig just för tillfället.

– De verkar hålla sig till samma rutt varje dag. I min trädgård kommer de alltid in från vänster, de äter lite löv från träden och fortsätter över till grannen för att äta äpplen, berättar Thimmie Nilsson-Sträng som lagt ut en film i Vargögruppen på en älgko som tillsammans med sin avkomma vilar i grannens trädgård.

ANNONS

Snabb andning

Filmen visar hur kalven sträcker ut sig på sidan och gonar sig i gräset. Kon vakar över stunden som den mor hon är. Hon ser dock ut att vara ganska andfådd.

– Jag vet inte varför hon gör så. Hon verkar inte stressad, men jag har aldrig sett att älgar andas så tungt och snabbt. Och särskilt varm är det ju inte heller. Men jag har hört att älgar kan göra så där ibland, säger Thimmie Nilsson-Sträng.

I år har älgarna dykt upp tidigt – de vandrar troligen ner från Halle- och Hunneberg. De syntes till redan under sommaren.

– Eftersom det var så varmt och torrt ställde vi ut hinkar med vatten till djuren. Bland annat älgarna har varit här och druckit en del, säger Thimmie Nilsson-Sträng.

Fredligt

Om det i höst handlar om fler än en ko med kalv är svårt att avgöra. Älgtjurar visar sig dock väldigt sällan.

– Jag har bott i Vargön i många år och här inne i samhället har jag väl stött på nån tjur någon gång.

Enligt Thimmie Nilsson-Sträng råder det fred mellan älgar och människor.

– Grannen kom lite för nära kon och då strök hon öronen bakåt och sänkte huvudet. Men håller man sig bara på behörigt avstånd är det lugnt.

ANNONS

I Vargögruppen ges också rådet att samla ihop sina oönskade äpplen och köra ut dem till bland annat Viksängen, Lindås eller till annan plats i skogen där man vet att älgar håller till.

FAKTA: 10 fakta du kanske inte kände till om älgar

1. Älgar äter – mycket, väldigt mycket! Under årets varmare del kan de sätta i sig upp till 35 kilo föda per dag. Under kallare årstider är de lite mindre i maten och nöjer sig med cirka 15 kilo om dagen. På menyn står oftast lövgrenar, gräs och knoppar. Och äpplen förstås.

2. En frisk vuxen älg klarar att freda sig mot en vargflock eller björn. Björnar och vargar ger sig vanligen hellre på yngre, sjuka och gamla älgar. Däremot kan det gå illa för vilken älg som helst om den blir biten av rovdjur. Ett sår blir oftast så infekterat att den avlider inom loppet av två veckor.

3. Älgens värsta fiende är parasitmaskar som angriper hjärnan. De smittsamma larverna orsakar allvarliga neurologiska skador, vilket i slutändan leder till döden.

4. Som hos andra hjortdjur, undantaget renen, är det endast älgtjuren som bär horn. De växer ut som små bastklädda rosenstockar hos kalven på hösten. I tvåårsåldern utvecklas enkla spetsar till horn, så kallat ”cykelstyre”. Hornen är som störst när tjuren är mellan sex och tolv år, och kallas då för ”kapital”. På äldre tjurar tillbakabildas hornen och blir mindre till både storlek och taggantal.

5. Hornen består i huvudsak av ett stort ben och kan väga drygt 18 kilo. Därför utvecklar tjuren muskulösa hals för att orka hålla uppe den mäktiga kronan.

6. Älgkon får en till två kalvar i maj eller juni. I snitt väger kalven mellan åtta och 15 kilo vid födseln. Den växer mycket fort. Trots det har den svårt att springa ifrån eller försvara sig mot rovdjur. De stannar därför hos kon i 1-1,5 år.

7. Under de första månaderna av sin livstid ökar kalven cirka 1,5 kilo per dag. Den diar kon i sju - åtta månader. När kon är redo för ny parning stöts kalven bort.

8. Älgen föds som naturliga simmare. De kan simma i cirka tio kilometer per timma. Förmågan är medfödd.

9. I Sverige finns 300 000 - 400 000 älgar. Cirka 100 000 skjuts under den årliga älgjakten.

10. Älgen finns – förutom på Gotland – i hela landet. Sverige har världens tätaste population av älgar.

Källa: 10fakta.se

ANNONS