Lena Stroud är NU-sjukvårdens vaccinsamordnare. Totalt har 16 500 personer vaccinerats med minst en dos på Uddevalla sjukhus eller Näl sedan i februari, men nu får primärvården ensamt det övergripande ansvaret för fortsatt vaccinering.
Lena Stroud är NU-sjukvårdens vaccinsamordnare. Totalt har 16 500 personer vaccinerats med minst en dos på Uddevalla sjukhus eller Näl sedan i februari, men nu får primärvården ensamt det övergripande ansvaret för fortsatt vaccinering. Bild: Karl af Geijerstam/Privat

NU-sjukvården slutar nyvaccinera

NU-sjukvården har stöttat primärvården med vaccinationer av totalt 16 500 personer sedan i vintras, men nu slutar man vaccinera nya personer och fokuserar på att ge redan vaccinerade den andra dosen innan sommaren.

ANNONS
|

– Efter den här veckan, vecka 20, går vi över till enbart dos två. Det är för att vi ska klara av att bli klara med alla andradoser innan sommaren då vi har svårt att bemanna, säger Lena Stroud, NU-sjukvårdens vaccinationssamordnare.

Totalt har 16 500 personer i skrivande stund fått minst en dos vaccin mot covid-19 på antingen Uddevalla sjukhus eller Näl, enligt Lena Stroud.

Det är primärvården och vårdcentralerna som har huvudansvaret för vaccineringen av befolkningen, men sjukvården har stöttat upp med vaccinering av riskgrupper, gravida och sin egen personal.

– Majoriteten av våra anställda som vill vaccineras är vaccinerade nu, uppemot 4000. Vi kan inte tvinga någon att vaccinera sig.

ANNONS

Rundat turordning för att rädda doser

Ett tiotal personer har bemannat NU-sjukvårdens särskilda bokningstelefoner, och när det mot slutet av veckorna visat sig svårt att fylla alla tider har man vid minst två tillfällen rundat de olika fasernas turordning, för att inte behöva kasta vaccin, säger Lena Stroud.

– Vi har tvingats vara flexibla då vi har tydliga riktlinjer att vi verkligen ska anstränga oss för att använda alla doser. Då har vi varit tydliga på sociala medier att det fanns möjlighet att ringa och få tid just den aktuella dagen. Det har varit svårt att planera på grund av osäkra leveranser, och då svårt att få in personer ur rätt fas med så kort varsel.

Totalt har nära 20 000 personer i riskgrupp kontaktats via brev och erbjudits vaccinbokning, men när inte alla svarat har man alltså ibland behövt ”släppa” kriterierna för att inte behöva kasta vaccin.

Lena Stroud säger att hon är stolt över NU-sjukvårdens vaccinationsinsatser.

– Det har rullat på bra de sista veckorna och vi har haft bra samarbete med primärvården. Med facit i hand känns det bra.

ANNONS