Niklas Claesson, NU-sjukvården
Niklas Claesson, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

Ny ökning av patienter med covid-19

Under midsommarhelgen har antalet covid-patienter ökat inom NU-sjukvården, men läget är fortsatt stabilt.

ANNONS
|

Innan midsommarhelgen var antalet inneliggande patienter som vårdades för Covid-19 inom NU-sjukvården 38 stycken varav 2 på IVA. Under måndagen var samma siffror 43 respektive 3 vilket innebär en viss ökning.

– Vi drar inga slutsatser av det, vi har legat runt 40 patienter länge nu. Sedan ska man komma ihåg att det inte är samma patienter. Det skrivs hela tiden ut patienter, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-Sjukvården.

Regionalt minskar antalet patienter generellt, men NU-sjukvården ligger fortsatt stilla på samma nivå.

– Om det betyder något kan inte jag svara på, säger Niklas Claesson.

”Det är nu vi kan göra skillnad”

Det har genomförts analyser som målar upp potentiella kurvor som skulle kunna ske om inte människor fortsatt håller sig till rekommendationerna.

ANNONS

– Om människor skulle ha ett vanligt semesterfirande kommer fallen öka igen i slutet av sommaren, visar analyserna. Det är nu vi kan göra skillnad, säger Claesson.

Hur regionen hållit sig till analyserna hittills menar Claesson är svårt att säga.

– Inledningsvis följde vi samma kurva som Wuhan, men vi fick tidigare en flackare utveckling. Vi fick inte samma topp som dem som samtidigt gjorde en total lockdown.

På så sätt har förloppet varit betydligt längre i Sverige vilket innebär att restriktionerna måste hållas under längre tid.

– Det är viktigt att ha det perspektivet. Det är inte över ännu och det är viktigt att vi fortsätter hålla ut, säger Niklas Claesson.

Antal slutenvårdade patienter

Den 22 juni kl. 11:00 fanns det totalt 205 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 47 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 43 personer varav 3 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 101 personer varav 30 på IVA

Sjukhusen i Väster: 12 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs sjukhus: 22 personer varav 6 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 27 personer varav 5 på IVA

Källa: VGR Data och analys

.

ANNONS