Jack Lennartsson: "Vi är säkra på vår sak och det här är helt nedlagt".
Jack Lennartsson: "Vi är säkra på vår sak och det här är helt nedlagt". Bild: Jerry Lövberg

Polisen har identifierat personen bakom "hotfulla" bilden

Det finns ingen hotbild utifrån den bild som spridits på sociala medier i Trollhättan och Vänersborg. Bilden har blåsts upp till något den inte var, kan polisen konstatera.
– Vi är säkra på vår sak och det är helt nedlagt, säger Jack Lennartsson, kommunpolis i Trollhättan.

ANNONS

Under onsdagen valde Trollhättans och Vänersborgs kommun, i samråd med polisen, att gå upp i beredskap efter att en bild spridit på sociala medier. Beredskapen innebar att kommunerna hyrde in extra väktare och skickade ut en varning till sina skolor och förskolor.

Anledningen var att personer upplevt att personen på bilden påminde om hur Anton Lundin Pettersson var klädd i samband med att han tog livet av tre personer på skolan Kronan.

Men på torsdagsmorgonen har polisen meddelat kommunerna att det inte finns någon hotbild.

Det handlar i det hela om en yngre person som tagit en bild och skickat den vidare. I samband med det ska bilden börjat spridas på olika sociala medier.

ANNONS

– Det är ett kort som är taget på en person som går förbi helt enkelt. Kortet togs av någon anledning på kläderna, det finns ingen annan baktanke. Grabben som är på bilden, han brukar vanligtvis gå klädd på det sättet helt enkelt, säger Jack Lennartsson, kommunpolis i Trollhättan.

Polisen: "Det här läggs ner"

Polisen kan konstatera att oron varit ett resultat av att händelsen har fått proportioner som inte var avsedda från början.

– För våran del är vi färdiga. Det här läggs ner, säger Jack Lennartsson.

Trollhättan kommun har avvecklat sin beredskap under dagen.

"Vi avslutar därför våra åtgärder som sattes in under gårdagen med anledning av ryktesspridningen", skriver kommunen på sin hemsida.

Fortsatt beredskap i Vänersborg

I Vänersborg har kommunen fortsatt beredskap trots polisens besked.

– Vi har beslutat att åtgärderna med ökad vaksamhet och väktare kvarstår tills vidare, säger Thomas Fridén, kommunikatör i Vänersborgs kommun.

Han menar att det sannolikt fortsatt kommer vara så tills gärningspersonen har gripits.

Men enligt Jack Lennartsson har polisen gått ut med information om att ärendet är nedlagt till bägge kommuner.

– Vi har samma information till kommunerna, du får lita på mig. De kanske inte är lika snabba, men jag har pratat med polisen i Vänersborg, säger Jack Lennartsson.

ANNONS
ANNONS