Thomas Andersson arbetar med båtsamverkan i polisens region väst. Han ser en stor uppgång i antalet båtmotorstölder i norra Bohuslän – och under början av hösten brukar tjuvarna passa på. "Det är kod röd nu", säger han.
Thomas Andersson arbetar med båtsamverkan i polisens region väst. Han ser en stor uppgång i antalet båtmotorstölder i norra Bohuslän – och under början av hösten brukar tjuvarna passa på. "Det är kod röd nu", säger han. Bild: Johanna Lundberg

Polisen slår larm om båtmotorligor: "Nu är det kod röd"

Början av hösten är årets höjdpunkt för båtmotortjuvar i Bohuslän.
– Nu är det kod röd, säger Thomas Andersson, ansvarig för båtsamverkan vid polisens region väst.

ANNONS
LocationStrömstad|

I början av hösten, när semestrarna är slut och skolterminen startat, ligger många båtar kvar i sjön, i väntan på fina hösthelger när det kan bli aktuellt att ge sig ut på sjön. En del båtar har dragits upp på land i väntan på höstservice. Många båtägare låter också båtarna ligga kvar i väntan på hummerfisket.

– Det är under den här tiden båtmotortjuvarna gärna passar på, säger Thomas Andersson, ansvarig för båtsamverkan vid polisen.

Under den första delen av 2019, mellan 1 januari och 5 september, har det skett 21 anmälningar om båtmotorstölder i Strömstad – det är nästan en fördubbling jämfört med samma period i fjol, då 12 anmälningar gjordes.

ANNONS

LÄS MER: Allt fler stulna båtar hittas via Facebook

Det finns ingen tydlig förklaring till den stora ökningen, men Thomas Andersson framhåller att det finns ett samband mellan Bohuskommunerna när det gäller den här typen av brottslighet, och att man vissa år riktar in sig på vissa kommuner. I Lysekil har till exempel anmälningarna minskat från 16 förra året till 8 under samma period i år. Och i Uddevalla har minskningen varit ännu större, från 26 anmälningar 2018 till nio anmälningar 2019.

Per capita är invånarna i Strömstad, Tanum och Sotenäs hårdast drabbade av stölderna längs Bohuskusten i år.

Baserat på de gripanden som gjorts ser polisen att det som regel är utländska stöldligor som ligger bakom de många båtmotorstölderna på senare år.

– Många av motorerna som stjäls är beställningsjobb, och man tar med sig motorerna ur landet och säljer dem nere i Europa. Det handlar om organiserade ligor, internationella brottsnätverk, säger Thomas Andersson.

En trend är att det är allt större och dyrare motorer som stjäls. Ett exempel är när en 356 kilo tung båtmotor stals nära E 6 i Tanums kommun i februari i år. En motor som i nypris kostar 400 000 kronor.

ANNONS

LÄS MER: Nya bryggan hårt drabbad av stöld

Ligorna ser ofta till att rekognoscera på platserna innan de slår till, menar Thomas Andersson.

– Något som förekommit allt mer på senare år är att okända personer dyker upp i hamnarna längs Bohuskusten och filmar båtar. De ser ut att vara där och reka. Det hände senast i Lysekil i söndags, då vi fick samtal om att fyra personer kom till en båthamn i en bil och gick runt och filmade båtarna där.

Får ni fast några av de här brottslingarna då?

– Ja, det får vi. Och det är ju framför allt tack vare båtsamverkan. De klubbar som gått samman i båtsamverkan, det är ofta där vi tidigare haft väldigt många stölder.

– Vi kan se är att det har både stor brottsförebyggande inverkan och att vi tar fler båtmotortjuvar om båtägarna går ihop i båtsamverkan, och hjälps åt att hålla koll på hamnarna. Jag är själv båtägare och är med i en sådan grupp, och vi turas om att ta en tur ner till hamnen och titta till båtarna, säger Thomas Andersson.

Det finns dock fortfarande vita fläckar längs Bohuskusten när det handlar om båtsamverkan. Båtägarna kan bli mycket bättre på att gå samman, menar Thomas Andersson.

ANNONS

– Det är tyvärr alldeles för vanligt att folk tror att det är sånt som händer på andra håll, nere i Göteborg eller så, och inte i den egna lilla hamnen. Men den tiden när man kunde få ha sin båt ifred där den alltid legat, utan att man ser till den, den tiden är tyvärr förbi. Nu måste man hålla koll.

Om man ser personer som uppträder suspekt, till exempel filmar båtar i hamnen där man befinner sig, rekommenderar Thomas Andersson att tipsa polisen. Är det så att man bevittnar ett pågående brott bör man ringa 112 och gärna ta bilder på personerna och deras fordon.

– Man behöver inte konfrontera personerna, men man ska inte vara rädd att ta bilder på dem. Det kan hjälpa oss mycket i en brottsutredning.

Båtmotorstölder

Siffrorna gäller antalet anmälda båtmotorstölder under perioden 1 januari – 5 september (samma period 2018 inom parentes).

Strömstad 21 (11)

Tanum 20 (18)

Sotenäs 21 (12)

Lysekil 8 (16)

Munkedal 4 (6)

Uddevalla 9 (26)

ANNONS