Anna-Karin Kjellgren, Brottsförebyggare.
Anna-Karin Kjellgren, Brottsförebyggare. Bild: Maja Nilsson

Polisen vädjar om hjälp för att få stopp på telefonbedrägerier

Nationellt ser man att telefonbedrägerierna minskar - men det är fortfarande ett stort problem. I Fyrbodal har man identifierat två bedrägeri-kluster.

ANNONS
|

I september 2018 tog polisen beslut om att hantera den stora mängden telefonbedrägerier, så kallade vishing, skulle utredas som en nationell särskild händelse.

I det brottsförebyggande arbetat har polisen arbetat med att sprida information för att försvåra för gärningsmännen.

– Antalet anmälda bedrägeribrott har minskat men det är fortfarande ett jätteproblem, och det är mycket pengar det handlar om, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i region väst, på en presskonferens.

LÄS MER:Bedragare siktar in sig på äldre

Används till kriminell verksamhet

Hur mycket det har minskat lokalt är oklart, men nationellt handlar det om mer än en halvering av utförda vishingbedrägerier i januari jämfört med augusti 2018.

Hör bedragaren försöka komma in på bankkontot:

ANNONS

Totalt i hela landet rör det sig om ungefär en miljon kronor som försvinner till bedragare per dag - i region väst rör det sig om ungefär 200 000 kronor per dag.

– Det är stora nätverk bakom bedrägerierna, med huvudmän och medhjälpare. Pengarna ser vi också används till andra kriminella verksamheter som vapen- och narkotikabrott, det handlar om att tvätta pengarna.

Sedan oktober 2018 har 26 telefonbedrägerier utförts i Fyrbodal och 11 försök har gjorts - totalt rör det sig om nästan tre miljoner kronor som försvunnit till bedragare.

LÄS MER:Telefonliga lurar till sig alla pengarna

Två kluster lokaliserade i Fyrbodal

Bedragarna arbetar koncentrerat i vissa geografiska områden under perioder.

– Bedragarna arbetar intensivt i ett område under ett par veckor, därefter flyttar över till ett annat område. På så sätt går det i vågor i olika områden, säger Kjellgren.

I polisregion Väst har det identifierats tre så kallade kluster – två av dem är lokaliserade i Fyrbodal. Men något mer om de aktuella klustren vill polisen inte uttala sig om.

Däremot konstaterar Kjellgren att bedrägeribrotten är svåra att utreda bort, i stället behövs det sprida information så att folk inte låter sig luras.

– Vi går ut och informerar och behöver medias hjälp för att nå ut. Vi behöver hjälp att rädda äldres pengar och sprida information, säger Kjellgren.

ANNONS

Polisen har flera informationsinsatser med banker, och på polisstationen i Uddevalla delar man ut foldrar som varnar för bedrägerierna. Kommunpolisen har också bland annat riktad information till föreningar och organisationer för äldre.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

ANNONS