Teknikcollage Fyrbodal bildades 2007. Nu är det nedläggningshotat, fruktar tunga industriföreträdare. Ett missförstånd, menar Martin Carling (C).
Teknikcollage Fyrbodal bildades 2007. Nu är det nedläggningshotat, fruktar tunga industriföreträdare. Ett missförstånd, menar Martin Carling (C).

Politiker får hård kritik från industrin – "anmärkningsvärt"

Fyrbodals kommunalförbund behöver banta sin organisation – och då hotas samarbetet inom det som kallas Teknikcollege, anser tunga industriföreträdare. Men det hela är ett missförstånd, menar kommunalförbundets ordförande Martin Carlin (C).

ANNONS
|

Sedan tio år tillbaka har Teknikcollege Fyrbodal certifierat tekniska gymnasieprogram i Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Munkedal och Lysekil.

Syftet är att utbildningarna ska vara anpassade så att eleverna blir väl rustade för en anställning inom den industri som finns i närområdet– däribland Preemraff i Lysekil,Arctic Paper i Munkedal och GKN Aerospace i Trollhättan.

Men nu är det här upplägget hotat, fruktar tunga företrädare för bland annat de här företagen.

I ett öppet brev som riktas till politikerna i de fjorton medlemskommunerna, uttrycker de stark kritik mot vad de uppfattar som planer på att lägga ner Teknikcollege Fyrbodal.

Tunga namn bakom brevet

Vi kan bara tolka signalerna från politikerna i Fyrbodal på ett sätt: Ni bedömer industrins behov av kompetens som mindre viktigt. Annars skulle ni aldrig förstöra ett så framgångsrikt koncept som Teknikcollege Fyrbodal.

ANNONS

Bland underskrifternafinns bland chefen för Preemraff i Lysekil, Peter Abrahamsson, Arctic Papers vd Göran Lindqvist samt två lokala ordföranden förIF Metall. Att de inte fått någon information om planerna betecknar de som "anmärkningsvärt".

– Vi såg det på Fyrbodals hemsida, vi har inte blivit kontaktade eller informerade överhuvudtaget egentligen, sägerJörgen Sörensen,ordförande Teknikcollege Fyrbodals styrgrupp och till vardags ansvarig för kompetensförsörjningen på GKN Aerospace.

– Faran är egentligen att vi rör för mycketi det. Nu börjar vi få upp antalet elever som går på industriprogrammet, det är ett av få ställen i Sverige där vi faktiskt fått det att vända. Då blir vi lite bekymrade, för skulle vi lägga ner Teknikcollege så har vi ingenting, säger Jörgen Sörensen.

Bakgrunden till industrins oro är ett förslag till beslut som ska fattas på direktionsmötet för Fyrbodals kommunalförbund nu på torsdag. Beslutet handlar om att man måste banta verksamheten för att få det att gå runt, och därför föreslår man attutbildningsverksamheten får stryka på foten.

I en ett organisationsschema som presenteras för 2018, framgår hur de tjänster inom kommunalförbundet som ansvarar för Teknikcollege, Vård- och omsorgscollege och collegesamverkan blivit överstrukna.

"Lite av ett missförstånd"

Men det betyder inte att Teknikcollege Fyrbodal är nedläggningshotat, menar Martin Carling (C), ordförande för Fyrbodals kommunalförbund.

ANNONS

– Jag skulle nog nästan vilja säga att det är lite av ett missförstånd. Men där kanske vi har oss själva att skylla lite, för hur vi har kommunicerat. Det finns ingen avsikt att lägga ner de här collegen.

Istället är förslaget att de två collegeverksamheterna, snarare än att ha kommunalförbundet som huvudman, ska flyttas över till en enskild värdkommun.

Men den lösningen prövades "utan större framgång" före 2007, skriver industriföreträdarna i sitt öppna brev, och "det misstaget behöver inte upprepas".När ansvaret bara låg på en kommun, blev fokuset också bara på just den kommunen, förklarar Jörgen Sörensen.

Hur ser ni på den farhågan som de uttrycker?

– Ja, men så kan det naturligtvis vara, och vi får väl diskutera det, säger Martin Carling. Det kan gå att hitta andra lösningar också, det är egentligen inte det det handlar om för vår del. Fyrbodal kommer inte kunna ge samma stöd generellt när det gäller utbildningsfrågor, som vi har gjort. Man får hitta ett sätt helt enkelt, och då har det här varit en idé, men det är inget som är bestämt.

Fakta: Teknikcollege

Startades 2004 av Industrirådet, ett samarbetsorgan mellan både industriföretag och fackförbund.

Syftet är att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar, för att på så sätttrygga industrins kompetensförsörjning.

Teknikcollege utfärdar certifieringar av tekniskt inriktade gymnasieutbildningar.

I Fyrbodal finns certifierade utbildningar inom el- och energiprogrammet, industritekniska programmet ochteknikprogrammet.

I Munkedal finnsen certifierad yrkesvuxutbildningkallad industriprocess.

Teknikcollege Fyrbodal har funnits sedan 2007.

ANNONS