Sista jämförbara statistiken – då ökar covid-19-fallen igen

För andra veckan i rad ökar covid-19-fallen i Västra Götaland. Samtidigt ska nu färre testas, vilket gör den 26-procentiga ökningen till den sista som är helt jämförbar med tidigare veckor.
– Var försiktig, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i regionen.

ANNONS

Smittspridningen av covid-19 ser ut att vara på väg att öka i Västra Götaland, vilket smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg berättade i en intervju med GP häromdagen.

När förra veckans bekräftade fall nu räknats samman uppgår de till 931 stycken i hela regionen – en ökning med 26 procent mot veckan innan.

– Alla måste vara på det klara med att det finns en smittspridning i samhället. Smittan finns omkring oss. Var försiktig, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Nya rekommendationer 1 november

Även om fallen ökar för andra veckan i rad blir den här uppdateringen den sista som på ett rättvist sätt kan jämföras med tidigare veckor.

ANNONS

Sedan i måndags ska nämligen fullvaccinerade i allmänheten inte testa sig vid symptom, enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det kan leda till att färre covid-19-fall upptäcks och registreras kommande veckor.

LÄS MER:Färre behöver testa sig – när coronasmittan ökar

Ska stanna hemma vid symptom

Thomas Wahlberg betonar dock att bland annat ovaccinerade och personer inom vård- och omsorg fortsatt ska testas, samtidigt som det fortsatt finns vissa rekommendationer som gäller alla.

– Om du får symptom på luftvägsinfektion måste du stanna hemma. Du kan inte gå till jobb, skola eller andra sammanhang där du träffar andra människor.

LÄS MER:Sveriges hantering av coronapandemin får hård kritik för senfärdighet

LÄS MER:Fortsatt smittspridning av corona att vänta i vinter

LÄS MER:Hallengren tror på den svenska modellen vid framtida pandemier

ANNONS