"Det bästa motgiftet mot oro är att man gör det man ska göra" säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
"Det bästa motgiftet mot oro är att man gör det man ska göra" säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Robin Aron

Smittskyddsläkaren: "En väldigt bra idé att sluta röka"

Under tisdagen kom rapporter att flera italienska läkare har gått bort efter att de smittats av covid-19. Något som inte ska ske i Sverige om allt går rätt till, menar smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé

ANNONS
|

I rapporteringen om de italienska läkarna kom det fram att den yngsta var 57 år gammal men att flera av de läkarna som dog aldrig testades för covid-19. Hur läkarna har blivit smittade är oklart och det behöver inte ha koppling direkt till sjukvården, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.

– Man kan säga att vi inte har analyserat varför så många har gått bort. Den skyddsutrustningen man har ska skydda oss och det är inte säkert att det är på sjukhuset man smittas.

LÄS MER:Antalet döda per dag stiger igen i Italien

I Italien har flera hundra människor gått bort i covid-19 under de senaste dagarna men att samma utveckling skulle ske i Sverige tror inte Eva Lindhusen Lindhé är en stor risk.

ANNONS

– En faktor som skiljer Italien från Sverige är att man röker mer i Italien. Det är faktiskt en försämringsfaktor om man får smittan. Det är en väldigt bra idé att sluta röka för det är en väldigt stor risk att många får det här viruset.

Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Ronny B Nilsson

"Man kan inte testa alla"

I Sverige har vi i dagsläget inte möjlighet att testa läkarna eller alla som misstänks ha drabbats av covid-19 vilket gör att vi har ett stort mörkertal.

– Man kan inte testa någon som inte har symptom och det är minst 24 timmar innan det kan visa sig. Man testar personal men man kan inte testa alla. Upplever någon symptom får de gå hem och vila sig och när de är symptomfria får de vänta ytterligare 48 timmar innan de kan återvända,

Svensk sjukvård arbetar för att ta fram nya tester som skulle möjliggöra för en läkare att testa sig själv och under onsdagen förklarade statsepidemiologen Anders Tegnell att sådana test nu har börjat implementeras inom sjukvården i Stockholm.

Om man arbetar inom sjukvården, är det läge att vara orolig?

– Är man orolig som personal är det bästa motgiftet mot oro är att man gör det man ska göra och att man gör det rätt. Rädslan gör det lättare att göra fel. När man tar bort utrustning som är onödig skapar det oro. I början hade man rutiner som att det vore ebola men nu vet man exempelvis att stänkskyddet framför ansiktet är viktigt men att dubbla handskar bara är slöseri, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS

ANNONS