Josephine Kollén, kommunikationsansvarig och projektledare för appen Stella, på Tjejjouren Väst.
Josephine Kollén, kommunikationsansvarig och projektledare för appen Stella, på Tjejjouren Väst. Bild: Tjejjouren Väst

Stöd till unga tjejer dygnet runt med ny app

Chattsamtalen till Tjejjouren Väst har mer än fördubblats på ett år. För att möta tjejernas behov av stöd lanseras nu en ny app som de kan vända sig till även när jouren har stängt.

ANNONS
|

Den 11 oktober är det den internationella flickdagen. Det uppmärksammar Tjejjouren Väst genom att lansera deras nya app Stella.

– 2018 gjorde vi en enkätundersökning bland tjejer för att se om de bland annat har tillräckligt med stöd i samhället i dag. Utifrån det underlaget visade det sig att en app är optimalt eftersom den är tillgänglig dygnet runt, berättar Josephine Kollén, kommunikationsansvarig och projektledare för appen Stella, på Tjejjouren Väst.

Därefter har de arbetat fram den app tillsammans med bland annat psykologer och kuratorer som nu är klar för lansering. En app som både ska kunna ge stöd, övningar för att sänka stress och ångest och ge tillförlitlig fakta.

ANNONS

– Många unga tjejer är väldigt källkritiska, vilket är bra, och de har efterfrågat information som man kan lita på. Appen ska vara en sådan källa med tillförlitlig fakta, säger Josephine Kollén.

65 chattsamtal i veckan

Sexuella övergrepp, våld och tankar på att ta sitt liv är bara några av anledningarna till varför unga tjejer hör av sig till Tjejjouren Väst. För ett och ett halvt år sedan hade de ungefär 30 samtal i veckan. Nu är det uppe i 65 per vecka.

– Men vi kan inte slå fast att det är för att fler mår dåligt. Vi har fått fler volontärer och har öppet en kväll mer nu än innan. Det gör ju att vi också kan ta emot fler på chatten och färre hamnar i kö.

Vad är de vanligaste samtalen ni har?

– Problem hemma eller med kompisar, skolstress och stark ångest. Men det är också väldigt vanligt med sexuellt våld ofta av någon i deras närhet. Vi är ofta det första samtalet, de vill veta om någon tror på dem. Där kommer appen också vara bra för att hitta kontaktvägar till andra, och ge information om hur ett polissamtal kan gå till till exempel.

Internationella flickdagen är en av FN:s internationella dagar och instiftades 2011. Initiativet kom från början av barnrättsorganisationen Plan för att uppmärksamma flickors utsatthet och rättigheter i världen.

ANNONS
ANNONS