Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, är ångerfull och anser att det är ett stort misslyckande att så många svenskar dött i coronaviruset
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, är ångerfull och anser att det är ett stort misslyckande att så många svenskar dött i coronaviruset Bild: Henrik Montgomery/TT

Tegnell: Dödstalen i Sverige kunde undvikits

Anders Tegnell är ångerfull och anser att det är ett stort misslyckande att så många svenskar dött i coronaviruset.
– De dödstal vi sett i Sverige är fruktansvärda och borde kunnat undvikas, säger han i sitt sommarprat i P1.

ANNONS
|

Statsepidemiolog Anders Tegnell hade räknat med att Sverige skulle kunna undvika höga dödstal bland de äldre i Sverige. I sitt sommarprat i P1 berättar Tegnell att han trodde att det svenska ålderssegregerade samhället skulle innebära att landet skulle undvika en situation som i Italien – där personer över generationsgränser tenderar att bo tillsammans.

– Det visade sig alldeles fel, dödstalet steg dramatiskt, berättar Anders Tegnell.

– Jag har fått mejl från personer vars anhöriga har gått bort. De är helt uppenbart skrivna i djup sorg.

LÄS MER:Sommar i P1: Anders Tegnell

Stort misslyckande

Antalet döda i coronaviruset har stuckit ut i Sverige jämfört med grannländerna i Norden och framförallt har dödstalen varit höga på äldreboenden. Tegnell kallar detta för det stora misslyckandet i Sverige.

ANNONS

– Smittan spreds på många boenden och allt för många avled innan kraftfulla åtgärder äntligen fick det hela att vända. Det har orsakat stor sorg hos många och blir nog det vi tydligast minns av den här pandemin i framtiden, säger Anders Tegnell.

Han fortsätter:

– Jag önskar verkligen att vi hade kunnat skydda de äldre bättre.

LÄS MER:Så bra är musiken i Anders Tegnells sommarprat

Dödstalen borde kunnat undvikas

Folkhälsomyndigheten pekade tidigt på riskerna och vikten av att skydda de äldre.

Enligt Tegnell gick budskapet fram – men inte på alla håll. Något som i efterhand lett till att statsepidemiologen är ångerfull.

– Självklart önskar jag att vi hade varit ännu tydligare och nått fram ännu bättre för de dödstal vi sett i Sverige är fruktansvärda och borde kunnat undvikas.

– Detta har varit det värsta under pandemin och frågan har ständigt gnagt: Vad mer hade vi kunnat göra och varför drabbas äldre i Sverige mer än i många andra länder?

Ändå understryker Anders Tegnell att man bör vara försiktig med att göra jämförelser:

– Jag tror inte vi har några bra svar än. Det finns en del skillnader mellan länder: Hur vi registrerar dödsfall skiljer sig åt, andelen äldre i våra befolkningar varierar och inte minst organiserar vi vår äldrevård på olika sätt. Visst kan vi jämföra, utvärdera och lära oss men att dra säkra slutsatser redan kan leda till många felaktiva svar.

ANNONS
ANNONS