Trafikpolisen i region väst mannar upp under midsommarhelgen.
Trafikpolisen i region väst mannar upp under midsommarhelgen. Bild: TT Nyhetsbyrån

Trafikpolisen: Åtta tips i midsommartrafiken

Midsommarhelgen är en av de tyngst trafikerade under hela året – då ökar också risken för olyckor. Trafikpolisen i region väst går därför ut med åtta tips för dem som ska ut på vägarna.
– Det är bättre att komma fram sent än inte alls, säger gruppchefen Jeanette Olsson. Nedan rapporterar GP direkt om läget i midsommartrafiken.

ANNONS
|

På fredagen firar hela Sverige midsommar, vilket också gör att fler tar sig ut på vägarna. För trafikpolisen i region väst är det en av de mest intensiva helgerna på hela året.

– Vi kör igång vår midsommarinsats på fredagen och kommer vara med hela vägen till söndag för att följa med när alla ska hem sen. Vi kommer att lägga mycket fokus på nykterhet – det är där många olyckor och dödsfall sker, säger Jeanette Olsson, tillförordnad gruppchef vid trafikpolisen i Göteborg.

Fler trafikpoliser längs vägarna

Hon kommer att ha fler kollegor än vanligt i tjänst under helgen, från östra Skaraborg till västkusten och nedifrån södra Halland upp till norra Bohuslän.

ANNONS

– Vi kommer att vara mycket längs kusten eftersom många firar midsommar där, det är ett långt kustband. Vi är ute med både bussar och många motorcyklar för att kunna ta oss fram snabbt och lätt i trafiken. Vi kommer också att ha med oss bilinspektörer för att kunna besiktiga fordon, säger Jeanette Olsson.

Hon säger att det kommer att bli tjockt på vägarna.

– Det är så väldigt många som rör på sig under den här helgen. Det är både barn, föräldrar och morföräldrar ute på vägarna – alla vill ju fira midsommar. Sen på söndagen ska väldigt många hem och då blir det väldigt tjockt på vägarna ut från Kungshamn, Lysekil, Smögen och liknande.

Gruppchefen: Tänk på detta

Jeanette Olsson gör sin fjärde midsommartjänstgöring på raken och vet vad som är viktigt om man vill komma fram helskinnad.

– Se till att du har tid, så du inte känner stressen och ligger och pressar för att hinna i tid till midsommarfirandet. Det är väl nästan det viktigaste, säger hon.

– Och stressa inte för att komma fram genom köerna, för köer blir det. Det är bättre att komma fram sent än inte alls.

Fakta: Trafikpolisens åtta tips i midsommartrafiken

• Starta resan i god tid – den kan ta längre tid än vanligt.

• Håll koll i bilen – försäkra dig om att samtliga i fordonet har på sig säkerhetsbälte.

• Kör inte dagen efter – försäkra dig om att du både är nykter och utvilad.

• Ta regelbundna raster – en trött förare kan vara lika farlig som en onykter.

• Planera färdvägen – välj en mötesfri och "säker" väg så långt det är möjligt.

• Följ skyltarna – var noggrann med att hålla hastighetsbegränsningarna.

• Fokusera på vägen och inte på mobilen – rattsurfa inte under färd.

• Håll avståndet – för att minska risken för trafikolyckor är det viktigt att inte ligga för tätt.

Källa: Trafikpolisen i region väst

ANNONS