Uttagen i bankomater minskar kraftigt

Digitala betalningssätt tar över allt mer när kontanthanteringen i landet minskar. Under ett år har uttagen i bankomater minskat med elva procent i Västra Götaland. Något som drabbar många äldre och personer som lever i digitalt utanförskap.

ANNONS
|

Trenden är tydlig över hela landet – att ta ut pengar i bankomater blir allt mindre vanligt. I Västra Götaland har antalet uttag gått ner med elva procent under de första sex månaderna jämfört med samma period förra året, enligt statistik från Bankomats kontantautomater i landet.

Utvecklingen beror till stor del på att digitala betalsätt har blivit fler och enklare under de senaste åren. Allt fler företag och restauranger går också över till att bli kontantfria.

Utvecklingen är inte helt oproblematisk, speciellt för de som bor på glesbygden.

– Utmaningarna när det gäller tillgänglighet är extra stora på glesbygden, där det ofta är långt till närmsta kontanthanteringsställe, säger Jenny Danielsson, kommunikationsansvarig på Bankomat AB, och fortsätter:

ANNONS

– Vi vill gärna ha en utveckling där man kan ha både digitala och kontanta betalningssätt eftersom vissa lever i ett digital utanförskap.

Minst kontanter i Munkedal

I Bohusläningens bevakningsområde är det i Sotenäs kommun som invånarna tar ut mest kontanter. Där tar invånarna tagit ut 863 kronor i kontanter per invånare, tätt följt utav Färgelanda där uttagen var 840 kronor per person.

I Bohusläningens bevakningsområde är det i Munkedals kommun som invånarna tar ut minst pengar i kontanter, nämligen i snitt 521 kronor per person.

I genomsnitt tog varje invånare i Västra Götaland ut 700 kronor i månaden vilket var relativt högt jämfört med många andra regioner i landet. I Skåne län uppgår uttagen per månad och person till i snitt 768 kronor medan i Västerbotten, som hade den lägsta nivån, låg siffran på 352 kronor.

Under det första halvåret 2019 så tog invånarna i de olika kommunerna ut genomsnittligt såhär mycket per månad:

Sotenäs: 863 kr

Färgelanda: 840 kr

Tanum: 824 kr

Orust: 755 kr

Lysekil: 661 kr

Uddevalla: 595 kr

Munkedal: 521 kr

Källa: Kontantbarometern

ANNONS