Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Merete Agergaard och Morten Bødskov, Skat-chef respektive skatteminister, begrundar förödelsen dagen efter smällen i augusti förra året. Bild: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau/TT
Merete Agergaard och Morten Bødskov, Skat-chef respektive skatteminister, begrundar förödelsen dagen efter smällen i augusti förra året. Bild: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau/TT

Åklagare: Svensk terrorbomb i Köpenhamn

Två unga svenskar erkänner att de körde över till Köpenhamn i samband med bombdådet mot Danmarks skattemyndighet Skat i fjol. Men de förnekar all skuld, medan åklagarsidan menar att det handlar om terrorism.

När rättegången inleddes på måndagen presenterade åklagare Andreas Christensen bland annat mobildata som visar att svenskarna, 23 respektive 24 år gamla, korsade Öresundsbron en halvtimme innan explosionen den 6 augusti. De färdades i en vit varubil av modellen Citroën Berlingo, och enligt Christensen hade de bomben med i bilen.

En halvtimme efter smällen vid Skat-kontoret på Østerbro körde de två männen tillbaka till Sverige igen.

Resan, och att bilen parkerades nära explosionsplatsen, förnekar de inte. Men männen hävdar ändå att de inte hade med dådet att göra.

I Köpenhamn parkerade 23-åringen bilen och satt kvar medan 24-åringen lämnade fordonet. Men om detta var för att placera ut laddningen svarar den yngre mannen i rätten:

– Det vet jag inte. Jag var ju inte med.

Åklagaren vill ha långa straff med hänvisning till att dådet är terroranknutet.

– Vår uppfattning är att bombsprängningen omfattas av en konvention från 1997, som heter konventionen för bekämpning av terrorbombningar, säger Andreas Christensen.

Åklagaren utesluter inte att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som utpekats hittills. Ingen skadades i explosionen, men den materiella förödelsen blev stor.

Domen i Københavns Byret väntas den 7 juli.