Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minst sex personer har omkommit i en tågolycka på Stora bält-bron.

Åtta döda efter tågolycka i Danmark

Åtta personer dog i en tågolycka på Stora Bältbron på onsdagsmorgonen. Av de omkomna var fem kvinnor och tre män.
– Våra tankar är med de drabbade och deras anhöriga, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Twitter.

Strax före klockan 8 på onsdagsmorgonen rapporterade polisen på danska ön Fyn om en olycka på Stora Bältbron. Det var en vagn, alternativt stora mängder last, från godståget som välte och blev påkörd av persontåget, enligt dansk polis. Godståget transporterade öl från det danska bryggeriet Carlsberg.

– Vi håller fortfarande på med räddningsarbetet, något som inte har blivit enklare av den kraftiga vinden där ute, säger inspektör Lars Bræmhøj vid en pressträff på förmiddagen och fortsätter:

– Vi vet fortfarande inte exakt vad som är orsaken, men vi kan konstatera att det har vält gods från en godsvagn och så har ett tåg i östgående riktning kört på det. Och det har orsakat väsentliga skador på tåget, säger Lars Bræmhøj.

Under torsdagsmorgonen meddelade polisen att totalt åtta personer omkommit i olyckan. Av de omkomna var fem kvinnor och tre män.

Bilder inifrån tåget har publicerats av TV2.

"Ta hänsyn till drabbade, och sprid inte bilder från händelsen. Vi informerar mer så snart vi har möjlighet att göra det", skriver polisen på Fyn på Twitter.

Drygt 130 personer ska ha befunnit sig ombord på passagerartåget, som var på väg till Köpenhamn. Godståget var på väg mot Fyn. Enligt Jyllandsposten ska delar av godstågets tak, presenningar och last från godsvagnar med öl ha lossnat på grund av stormen Alfrida.

Stora Bältbron är nu öppen för trafik i båda riktningarna, men med det ena körfältet i riktning mot Fyn stängt på grund av arbete på olycksplatsen. Vindkänsliga fordon avråds från att köra över bron, och hastighetsbegränsningen är sänkt till 50 kilometer i timmen.

Händelsen kommer utredas av haverikommissionen i Danmark. Vid 15.30-tiden meddelade polisen att samtliga passagerare hade evakuerats från tåget. Polisen arbetar med att identifiera de som omkommit i olyckan.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har skickat sina kondoleanser via Twitter:

"Fruktansvärd tågolycka på stora Bältbron till följd av stormen Alfrida. Våra tankar är med de skadade och med de omkomnas familjer och närstående", skriver statsministern.

Kasper Elbjörn, presschef på Carlsberg i Danmark, bekräftar att godsvagnen transporterade varor från Carlsberg. Han skriver i ett sms till GP att företaget är "djupt berörda" av olyckan.

"DB Cargo, har dessvärre bekräftat att ett godståg som transporterade vårt gods var inblandad i olyckan. Vi vet inte mer i nuläget. Vår djupaste medkänsla är hos alla inblandade", skriver Kasper Elbjörn.