En anställd på en fabrik i Songyo-distriktet desinficerar arbetsgolvet i huvudstaden Pyongyang.
En anställd på en fabrik i Songyo-distriktet desinficerar arbetsgolvet i huvudstaden Pyongyang. Bild: Jon Chol Jin/AP

Över 200 000 nya fall av "feber" i Nordkorea

Coronaviruset kopplar ett allt starkare grepp om Nordkorea. På lördagen rapporterades ytterligare nära 220 000 personer ha "febersymtom", enligt landet.

ANNONS

Totalt sägs över 2,4 miljoner människor ha insjuknat och nära 70 personer uppges ha dött sedan utbrottet av "en okänd febersjukdom" i april, enligt Nordkoreas hälsomyndigheter.

Det är dock oklart om siffrorna stämmer och om alla drabbade verkligen har covid. Enligt experter har Nordkorea inte den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen.

De officiella siffrorna bedöms dessutom vara manipulerade, sannolikt i syfte att mildra det politiska bakslaget för diktatorn Kim Jong-Un, som under ett möte i det styrande partiet på lördagen ska ha hävdat att landet "börjar få kontroll på utbrottet".

När pandemin bröt ut stängde Nordkorea gränsen och landet har hävdat att man lyckats hålla viruset borta, fram tills förra veckan då det första covid-fallet bekräftades och Kim Jong-Un utlyste en nationell nedstängning. Över en miljon hälsoarbetare har mobiliserats för att hitta personer med feber och isolera dem.

ANNONS

Världshälsoorganisationen (WHO) har tidigare uttryckt oro för att coronaviruset kan mutera till nya varianter i Nordkorea som saknar vaccin och har en bristfällig sjukvård.

ANNONS