Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Över 4 000 har dött på flykt i år

Mer än 4 000 flyktingar och migranter har omkommit i år, varav tre fjärdedelar på Medelhavet. Det uppger den internationella organisationen för migration, IOM.

Bara de senaste tio dagarna har 120 kroppar spolats upp längs Libyens kust. Hittills i år har 3 120 människor rapporterats döda eller saknade på Medelhavet, enligt siffror från IOM. Det är långt fler än under samma period förra året, då 1 971 personer dog på Medelhavet. För hela förra året landade antalet på över 3 700 personer.

Samtidigt har drygt 260 000 i år lyckats ta sig till Europa, varav de allra flesta över havet. Att åka med båt till Italien har återigen blivit vanligare, sedan den så kallade Balkan-rutten stängts. Förra veckan kom 80 procent av de migranter och flyktingar som anlände till Europa till Italien.

I Nordafrika har 342 migranter eller flyktingar rapporterats döda i år och i området från Centralamerika upp till gränsen mellan Mexiko och USA 227. I Mellanöstern har 81 migranter rapporterats döda, varav 64 syrier uppges ha dödats av turkiska gränspatruller, skriver IOM, som i det här fallet hänvisar till uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och Human Rights Watch.

Organisationen IOM är numera knuten till FN.