Minst 50 människor har dödats i ett självmordsdåd i Mubi i Nigeria.
Minst 50 människor har dödats i ett självmordsdåd i Mubi i Nigeria.

Över 80 dödade i Nigeria

Minst 50 personer har dödats i ett självmordsdåd mot en moské i Nigeria. Dessutom har över 30 boskapsskötare fått sätta livet till i en attack utanför staden Numan.

ANNONS
|

Moskédådet utfördes under morgonbönen på tisdagen. Moskén ligger i Mubi i delstaten Adamawa nära gränsen till Kamerun, cirka 20 mil från delstatshuvudstaden Yola. Gärningsmannen uppges ha varit en tonåring.

- Han gick in i moskén med andra besökare inför morgonbönen, säger polisens talesman Othman Abubakar.

Ingen har tagit på sig dådet, men såväl platsen som tillvägagångssättet talar för att den terrorstämplade islamistiska rörelsen Boko Haram ligger bakom det.

ANNONS

- Vi känner alla till trenden. Vi misstänker ingen särskild men vi vet vilka som ligger bakom sådana attacker, säger Othman Abubakar.

Överfallet mot boskapsskötarna skedde också i den nordöstra delen av Nigeria. Det är ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom attacken, som enligt polisen inleddes redan i söndags kväll och pågick fram till måndagsmorgonen. Få andra detaljer är kända.

Boko Haram, som vill skapa en islamisk stat i regionen, kontrollerade delar av Adamawa under 2014, men pressades därifrån av nigeriansk militär året därpå. Minst 20 000 människor har dödats i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger sedan terrorrörelsen inledde sina attacker för åtta år sedan.

TT-AFP-Reuters
ANNONS