Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En ny rapport i Metoo-rörelsens spår pekar ut en djupt rotad kultur av övergrepp och trakasserier i det brittiska underhuset. Arkivbild.

Övergrepp och mobbning i brittiska underhuset

En djupt rotad kultur av sexuella övergrepp, trakasserier och mobbning i det brittiska underhuset avslöjas i en ny rapport, skriver New York Times.

Enligt rapporten, som tagits fram under ledning av tidigare domaren i HD Laura Cox, tystas anmälningar ofta ned för att skydda högt uppsatta personer. Klagomål som främst rör den beroendeställning som yngre anställda inom administrationen har, har cirkulerat i åratal. De anställda vars uppgift är att serva parlamentsledamöterna, har ingen kanal dit de kan anmäla övergrepp, konstateras det i rapporten.

En av dem som tidigare utretts är underhusets talman tillika den som övervakar administrationen, John Bercow. Han har nekat till alla anklagelser om trakasserier och mobbning som han påstås ha gjort sig skyldig till.

Laura Cox anser att hela kulturen måste ändras.

"Jag anser att det är svårt att förutse hur de nödvändiga förändringarna kan göras, och förtroendet återställas, under den nuvarande ledningen för administrationen", skriver hon i rapporten, utan att nämna Bercow.

I Metoo-rörelsens spår utreddes tiotals brittiska parlamentsledamöter i fjol, för allt från verbala sexuella trakasserier till tafsande. Damian Green, biträdande premiärminister och en av Theresa Mays närmaste män, avgick sedan pornografiskt material hittats på hans jobbdator.