Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norge analyserar nu betydligt fler tester för virusmutationen än tidigare (arkivbild). Bild: Anders Ylander
Norge analyserar nu betydligt fler tester för virusmutationen än tidigare (arkivbild). Bild: Anders Ylander

135 fall ­av mutantviruset i Norge

135 fall av den brittiska ­mutationen av coronaviruset hade på onsdag eftermiddag ­rapporterats i Norge – 53 fler än på tisdagen, enligt Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI analyserar nu långt fler corona­test för virusmutationen än tidigare. Flera av de bekräftade fallen ligger längre tillbaka i tiden, men 87 av dessa tester är gjorda 2021. Det skriver VG.

Det har införts stränga corona­åtgärder i en rad kommuner i Østfold och i Oslo som följd av utbrottet av det muterade viruset. Fram till utbrottet i kommunen Nordre Follo nära Oslo kunde alla bekräftade fall av det muterade viruset knytas direkt till utlandsresor.

LÄS MER: Trafik stoppas vid Svinesund och Nössemark

LÄS MER: Mörkertal kan vara stort – bättre analys krävs

En direkt följd av spridningen av det muterade viruset i Norge var även att Sverige stängde gränsen till Norge natten till i måndags.

Som helhet går annars smittspridningen av covid-19 ner i Norge. I förra veckan var antalet bekräftade covidfall det lägsta ­sedan i oktober i fjol. Omkring 2 200 fall rapporterades i Norge i vecka 3 enligt NRK. Det motsvarar en nedgång med 27 procent i smittspridningen jämfört med ­ föregående vecka. Om utvecklingen fortsätter på det viset kan det bli aktuellt att mjuka upp de stränga coronaåtgärderna, menar FHI.

Nedgången i smittspridning gäller även Oslo, men i huvudstaden går den långsammare än i resten av landet – minskningen är 18,7 procent jämfört med veckan innan.

– Om smittotalen fortsätter sjunka, tror vi att det inte kommer att vara nödvändigt med så stränga åtgärder som vi har denna veckan, säger FHI-direktören Camilla Stoltenberg till NRK.