Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

39 personer hittade döda i lastbil

Alla människosmugglare ska jagas och ställas inför rätta. Det säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sedan 39 personer hittats döda i en lastbilscontainer öster om London. Lastbilens chaufför, en 25-årig man, har gripits misstänkt för mord.
– En tragisk händelse, säger polisen Andrew Mariner, i ett pressmeddelande.

Strax innan klockan två natten till onsdag larmades polis och ambulans till ett industriområde i Grays, öster om London. På plats påträffades 39 döda personer i lastutrymmet på en lastbil. Enligt ett pressmeddelande från Essex-polisen ska lastbilen kommit från Bulgarien och föraren, en 25-årig man, är gripen misstänkt för mord.

– En tragisk händelse där ett stort antal personer har mist sina liv, säger polisen Andrew Mariner i pressmeddelandet.

Enligt polisen ska lastbilen rest från Bulgarien och kommit in i landet via Holyhead på Englands västkust på lördagen.

Offer för människosmugglare

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson slår nu fast att de 39 personer som hittades döda i lastbilen fallit offer för människosmugglare.

– Vi vet att den här verksamheten pågår. Alla som är involverade i människosmuggling ska jagas och ställas inför rätta, säger Johnson enligt Reuters.

Enligt lokala tidningen Essex Live kan lastutrymmet som de döda personerna upptäcktes i ha varit så kallt som minus 25 grader.

Polisen: "Fullständig tragedi"

Essexpolisen kallade vid lunchtid till en presskonferens för att berätta mer om händelsen.

– Det här är en fullständig tragedi, säger Pippa Mills vid Essexpolisen.

Polisen svarade inte på specifika frågor om lastbilens väg till England. Och uttalade sig inte gällande de dödas identitet.

– Alla personer som påträffats i lastutrymmet har konstaterats avlidna. En person är minderårig och 38 är vuxna. Chauffören, en 25-årig man från Nordirland, är gripen misstänkt för mord. Vi har ännu inte identifierat alla döda, och det arbetet väntas ta en tid, säger Pippa Mills.

Bulgariens utrikesdepartement säger att de i nuläget inte kan bekräfta att lastbilen kommer från landet.

– Vi undersöker fortfarande informationen som har publicerats i brittisk media och vi kontaktar berörda myndigheter, säger en talesperson för Bulgariens utrikesdepartement, till Reuters.

På eftermiddagen bekräftade Bulgariens utrikesdepartement att lastbilscontainern registrerats i Bulgarien i juni 2017 av ett företag ägt av en irländsk kvinna. De uppger dock att den ska ha lämnat landet dagen därpå och aldrig återvänt, enligt Reuters.

Starka reaktioner

Händelsen har uppmärksammats av såväl lokal- som världspress och flera brittiska politiker har uttryckt sina reaktioner på händelsen.

"Chockad och ledsen över den här oerhört tragiska händelsen. Essexpolisen har gripit en person och vi måste ge dem utrymme att driva sin utredning", skriver Storbritanniens inrikesminister Priti Patel på Twitter.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har uttryckt sig om händelsen på Twitter.

"Jag är förfärad över den tragiska händelsen i Essex. Jag får regelbundna uppdateringar och inrikesdepartementet kommer att arbeta nära med Essexpolisen medan vi fastställer exakt vad det är som har hänt. Mina tankar går till alla de som har förlorat sina liv och deras närstående", skriver han.

Labourledaren Jeremy Corbyn kallade händelsen för en "otrolig mänsklig tragedi."

– Kan vi bara tänka för ett ögonblick på hur det måste ha varit för de 39 personerna, i en uppenbarligen desperat och farlig situation, och så att kvävas till döds inuti lastutrymmet, säger han enligt Reuters.

Flera liknande fall

Det är inte första gången döda eller svårt medtagna personer påträffas i lastutrymmen. I juni 2000 hittades 58 kinesiska migranter avlidna i en lastbil i hamnen i Dover i Storbritannien.

I augusti 2015 kvävdes 71 migranter till döds i en kyltransport i Ungern. Lastbilen hittades övergiven längs med en motorväg i grannlandet Österrike och fem människosmugglare – en afghan och fyra bulgarer – åtalades och fängslades.

I april i år hittades 21 migranter från Iran och Irak gömda i en kyltransport i östra Frankrike. De tio männen, sex kvinnorna och fem barnen i lastbilen fördes till sjukhus.

I oktober i fjol omkom minst 30 migranter i lastbilar vid två olika trafikolyckor i Turkiet och Grekland.