Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Norges statsminister Erna Solberg. Bild från 2 november.

Abort på agendan i norska regeringssamtal

När Kristelig Folkeparti förhandlar om en plats i Norges borgerliga regering har statsminister Erna Solberg lovat att diskutera abortfrågan. Högljudd kritik hörs både från oppositionspartier och inom regeringen.

Det var när medlemmarna i Kristelig Folkeparti (KRF) stod inför ett val – att söka samarbete åt höger eller åt vänster – som statsminister Erna Solberg (Høyre) öppnade för att diskutera abortlagstiftningen, en profilfråga för KRF. KRF har sedan dess beslutat att söka en plats i högerregeringen.

Diskussionen kommer i första hand gälla en paragraf som tillåter aborter även efter gränsen vid vecka tolv i fall där fostret utvecklar allvarliga sjukdomar.

"Diskriminerande element"

Norska kvinnor ska även fortsättningsvis kunna göra abort efter tolfte veckan om det finns en överhängande risk att barnet kan få allvarliga funktionshinder, förtydligar den norska statsministern Erna Solberg (Høyre) i en intervju med Dagens Næringsliv.

- Det vi ska förhandla om är att hitta en lösning som kan ta bort det diskriminerande elementet i abortlagen, samtidigt som vi drar en viktig gräns i utvecklingen mot ett sorteringssamhälle, säger Solberg till tidningen.

Norges hälsominister Bent Høie säger till NRK att Høyre föreslår att paragrafen formuleras om. I stället för att abort tillåts vid allvarlig sjukdom ska abort tillåtas när fostret inte är livsdugligt.

- Det måste samtidigt innebära att man lägger större vikt vid kvinnans situation, tillägger Høie.

Solberg öppnar också för en diskussion om lagstiftningen kring tvillingaborter.

Oppositionen rasar

Intresset för en sådan abortdiskussion är dock svalt bland de andra partierna.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre är kritisk till att kvinnor skulle behöva sitta i möten och förklara sin situation, som sedan kan värderas på olika sätt av olika personer. Bara genom att lyfta frågan har Høyre sått ett frö av tvivel kring norsk abortpraxis, anser han.

- Det skapar osäkerhet för alla de kvinnor som kommer att fatta detta svåra beslut under de kommande veckorna, säger Gahr Støre till NRK.

Statsminister Solberg förstår inte vilket raseri en lagändring skulle utlösa bland norska kvinnor, hävdar Audun Lysbakken, ledare för Sosialistisk Venstreparti.

- Vi hoppas att kvinnorörelsen går ut på gatorna och visar att detta blir omöjligt för regeringen och KRF att genomföra, säger han.

Nej även inom regeringen

Från de två andra regeringspartierna, högerpopulistiska Fremskrittspartiet och liberala Venstre, hörs också kritik mot Solbergs och KRF:s planer.

- Abortlagen ska inte ändras i syfte att inskränka kvinnans rätt att bestämma över den egna kroppen, säger Venstres stortingsledamot Abid Raja till Dagbladet.

Att ta bort rätten till abort när fostret har allvarliga sjukdomar och riskerar svåra funktionsnedsättningar vore en dramatisk förändring, säger Fremskrittspartiets vårdpolitiska talesperson Åshild Bruun-Gundersen:

- Jag anser att det är helt grundläggande och avgörande att familjer får göra dessa värderingar själva.

Flera kvinnorättsorganisationer planerar en demonstration utanför Stortinget om två veckor.