Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sörjande samlades under fredagen vid Abdul Raziqs grav i Kandahar.

Afghansk provins flyttar fram val efter dåd

Afghanistans stundande parlamentsval flyttas fram i Kandahar efter mordet på provinsens inflytelserika polischef.

Kampanjandet inför Afghanistans flera år försenade parlamentsval har kantats av en rad attacker. Hundratals människor har fått sätta livet till, varav flera kandidater.

Trots det har myndigheterna insisterat på att det ska genomföras som planerat på lördag.

Men efter att Kandahars polischef Abdul Raziq på torsdagen dödats i en attack, efter ett möte där flera högt uppsatta militärer deltog, anser valkommissionen att valet inte kan hållas som planerat i provinsen. Det flyttas nu fram en vecka, meddelar en talesperson för kommissionen.

"Förlorat en patriot"

Raziqs död har chockat det krigströtta landet, och väckt oro för att attacken i än högre grad kan komma att avskräcka väljare från att ge sig ut till valurnorna. På plats under attacken fanns också den amerikanske generalen Scott Miller, befälhavare för Nato-uppdraget i Afghanistan. Han klarade sig dock oskadd.

Miller besökte under fredagen en afghansk säkerhetskontroll i Kabul och sade då att han inte trodde sig vara mål för attacken.

"Afghanistan har förlorat en patriot. Det goda han gjort för Afghanistan och det afghanska folket kan inte bli ogjort", skriver Miller på Twitter om Raziq.

Hårda tag

Utöver sin roll som polischef i Kandahar var Raziq en av de mer inflytelserika personerna i afghansk politik och hade gjort sig känd för hårda tag mot talibanerna, vilket även föranlett kritik. FN:s kommitté mot tortyr hävdade i fjol att han medverkat i allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive utomrättsliga mord och hemliga interneringscenter.

Under fredagen greps tre personer, misstänkta för dådet, som talibanerna, sagt sig ligga bakom. Talibanerna bojkottar valet och har hotat att stoppa det med alla medel. På fredagen uppmanade rörelsen återigen afghanerna att stanna hemma på valdagen.