En man i Uganda deltar i en pridefestival i staden Entebbe. Lagarna kring homosexualitet blir allt strängare i landet, liksom i flera andra afrikanska länder. Arkivbild.
En man i Uganda deltar i en pridefestival i staden Entebbe. Lagarna kring homosexualitet blir allt strängare i landet, liksom i flera andra afrikanska länder. Arkivbild.

Afrika splittrat kring homosexualitet

Afrika splittras i två vitt skilda läger gällande lagar kring homosexualitet. Vissa länder har nyligen avkriminaliserat samkönade relationer – medan andra går mot allt strängare straff.

ANNONS
|

I fler än hälften av alla länder i Afrika är samkönade relationer fortfarande straffbara. Här följer några exempel på lagstiftning kring homosexualitet på kontinenten.

Angola

I januari 2019 avkriminaliserades homosexualitet "med samtycke i privatlivet" i landet. Lagen förbjuder även numer diskriminering mot homosexuella.

Gabon

Homosexualitet är lagligt, men samkönade par utsätts fortfarande för svårigheter. 2013 vigdes det första homosexuella paret någonsin – men paret greps omedelbart och äktenskapet upplöstes.

Kap Verde

Homosexualitet är lagligt sedan 2004 och landet beskrivs som ett av de mest hbtq-vänliga länderna i Afrika. Dock kvarstår utmaningar kring exempelvis skydd från rättsväsendet.

Kenya

Sexuell aktivitet mellan män kan leda till mellan fem och 14 års fängelse. 24 maj 2019 beslutade landets högsta domstol att slå ner ett förslag som skulle upplösa landets lagar kring homosexualitet.

ANNONS

Lesotho

Lagen som förbjöd homosexualitet slopades 2012. Sedan 2016 är en process för att legalisera samkönade äktenskap igång, något som dock uppges gå långsamt.

Malawi

En legalisering diskuteras sedan 2012, men utvecklingen går trögt.

Moçambique

Den gamla koloniala lagen som förbjöd homosexualitet togs ur bruk 2015. Ingen har dock straffats under lagen sedan landet blev självständigt 1975.

Mali

Landet har ingen lagstiftning som förbjuder homosexualitet, men konservativa islamska grupper har lett framgångsrika kampanjer för att försvåra för homosexuella i landet.

Mauretanien

Homosexuell aktivitet är olagligt både mellan män som har sex med män och kvinnor som har sex med kvinnor. Muslimska män som har sex med män riskerar att stenas till döds, medan kvinnor kan straffas med fängelse.

Nigeria

2014 förvärrades situationen när landet introducerade en lag som gör homosexualitet straffbart med upp till 14 års fängelse. I norra delarna av Nigeria innebär sharialagar att homosexuella kan straffas med döden.

Rwanda

Homosexualitet är lagligt i landet som beskrivs som en föregångare gällande hbtq-rättigheter i östra Afrika. Diskriminering är dock vanligt.

Somalia

Homosexualitet är olagligt och kan leda till hårda straff. I södra delarna av landet kan hbtq-personer straffas med döden under sharialag.

Sudan

Samkönade relationer är olagliga och kan leda till hårda straff. Män kan straffas med döden.

ANNONS

Sydafrika

2006 blev Sydafrika den första och hittills enda afrikanska nation som tillåter samkönade äktenskap. Landet har därmed blivit en fristad för homosexuella från hela kontinenten och samkönade par som önskar gifta sig.

Sydsudan

Homosexuell aktivitet mellan män är olagligt och kan straffas med upp till tio års fängelse. Samkönade par utsätts för diskriminering och stigmatisering.

Tanzania

Den politiska retoriken kring homosexualitet har hårdnat sedan president John Magufuli tillträdde posten 2015. En person med vetskap om homosexualitet kan dessutom straffas med över 30 års fängelse.

Tchad

I maj 2017 godkändes en lagändring som innebär fängelsestraff och böter för samkönade relationer i landet.

Uganda

Homosexualitet är olagligt och landet blir allt strängare. 2014 antogs en lag som innebär att homosexualitet kan leda till fängelse i mellan 7 år till livstid, samt stränga straff för människor som "stödjer homosexualitet".

Zambia

Homosexualitet fördöms i vid utsträckning och samkönade relationer kan resultera i fängelsestraff i mellan ett och 14 år. Tv-program som påstås förespråka en "homosexuell livsstil" har strukits ur tablåerna.

Källor: Amnesty, AFP, Human rights watch.

TT-AFP
ANNONS