Ett polisfordon utanför det hus där den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs bostad på onsdagen.
Ett polisfordon utanför det hus där den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs bostad på onsdagen. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Allierade till Navalnyj grips i polisräder

Aleksej Navalnyj släpps inte fri mot borgen. Flera av den fängslade regimkritikerns närmaste har gripits i polisräder.

ANNONS

Flera allierade till den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har gripits efter att deras lägenheter och kontor sökts igenom av polisen. Enligt hans medarbetare ska polisens sökinsatser vara kopplade till en rättslig utredning som inrikesdepartementet inlett angående brott mot coronarestriktionerna i samband med förra veckans stödprotester.

Oppositionen har manat till nya demonstrationer på söndag för att kräva att Navalnyj släpps fri. Under förra helgens protester greps fler än 3 900 personer.

Aleksej Navalnyj greps nyligen vid sin hemkomst till Moskva efter att ha tillbringat flera månader i Tyskland, där han fått vård efter att ha förgiftats under en flygresa i Ryssland.

ANNONS

Även Navalnyjs hustrus lägenhet och hans antikorruptionsstiftelse FBK:s kontor har sökts igenom av polis.

Förra veckan beslutade en domstol i Moskva att Navalnyj skulle hållas frihetsberövad i 30 dagar, med motiveringen att han tidigare brutit mot reglerna för en villkorlig frigivning.

På torsdagen nekade en domstolen att frige Navalnyj mot borgen. Något regimkritikern kallade "förutsägbart".

– Allt stod klart för mig redan innan förhandlingen började, tack, sade Navalnyj till domaren efter beskedet.

ANNONS