Arkivbild på ordföranden i amerikanska kongressens underrättelseutskott, Adam Schiff.
Arkivbild på ordföranden i amerikanska kongressens underrättelseutskott, Adam Schiff. Bild: Andrew Harnik

Amerikansk underrättelsetopp: Rysk invasion ”väldigt sannolik”

Ordföranden för den amerikanska kongressens underrättelseutskott, Adam Schiff, sade på söndagen att en rysk invasion av Ukraina är ”väldigt sannolik”, rapporterar The Guardian. Endast historiskt stora sanktioner kan fungera som avskräckande medel, menar han.

ANNONS

Trots att både Ryssland och USA gått med på att sätta sig vid förhandlingsbordet höjer Adam Schiff, ordförande vid amerikanska kongresshusets underrättelseutskott, nu ett varningens finger om Rysslands intentioner gentemot Ukraina.

Enligt Schiff är det ”väldigt sannolikt” att Ryssland kommer påbörja en invasion av sitt grannland. Underrättelsetoppen delgav inte detaljer om vad som låg bakom denna farhåga, men berättade att en rysk invasion om något skulle vara kontraproduktivt.

– Det kommer ha motsatt effekt mot vad Putin försöker åstadkomma, sade Schiff till tv-kanalen CBS, med motiveringen att USA och Nato bara kommer svara med att flytta sig än längre österut.

ANNONS

LÄS MER:Biden och Putin varnade varandra i telefonsamtal

”Enorma sanktioner”

I sin intervju med CBS sade Schiff även att Ukrainas allierade kommer att svara på aggressioner med större sanktioner än någonsin förr. Han sade sig inte heller ha något problem med att rikta dessa mot Putin specifikt, men tillade att fokus troligtvis kommer läggas på sektorsmässiga sanktioner.

– Jag tror det skulle kräva enorma sanktioner mot Ryssland för att avskräcka vad som verkar vara en väldigt sannolik rysk invasion av Ukraina igen. Jag tror våra allierade måste vara helt på banan med det. Ryssland måste förstå att vi är enade i detta, sade Schiff.

På frågan om diplomatiska förhandlingar möjligtvis kunde trappa ner situationen svarade han återigen att en invasion troligtvis var förestående, men att han inte riktigt förstod varför.

– Jag är rädd att Putin sannolikt kommer invadera. I ärlighetens namn förstår jag inte fullt ut vad motiveringarna bakom detta är nu, men han verkar bestämt inställd på det, såvida vi inte kan övertala honom om annat.

LÄS MER:"Ryska regimen pekar ut en ny fiende"

Krissamtal nästa vecka

USA och Ryssland kommer hålla den första rundan av krissamtal på måndag nästa vecka. Två dagar efter det, den 12 januari, hålls möten mellan Ryssland och representanter för Nato. Torsdagen den 13 januari breddas mötena till att inkludera Ryssland, USA och flera europeiska länder, rapporterar The Guardian. Krissamtalen ska hållas i Genève.

ANNONS

Amerikanske säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan har tidigare uttryckt att alla samtal ”måste vila på ömsesidiga grunder och adressera våra farhågor om Rysslands handlingar”, samt ske i koordination med allierade.

Ryssland kräver å sin sida att Ukraina förbjuds från att ingå i Nato, samt att militäralliansen slutar expandera österut helt och hållet.

LÄS MER:Biden ger sitt stöd till Ukraina

ANNONS