Flyktingar från Palma som sökt skydd i närliggande Afungi i slutet av mars. Arkivbild.
Flyktingar från Palma som sökt skydd i närliggande Afungi i slutet av mars. Arkivbild. Bild: AP/TT

Amnesty: Vita och hundar evakuerades först

Vita utlänningar prioriterades. En hotellchef tog med sina två hundar i helikoptern. Amnesty International stämplar räddningsinsatsen efter att jihadister intagit staden Palma i Moçambique som rasistisk.

ANNONS

När jihadister den 24 mars stormade kuststaden Palma sökte drygt 200 människor skydd på hotellet Amarula.

Det privata säkerhetsföretaget Dyck Advisory Group, som anlitats av regeringen för att delta i upprorsbekämpningen, inledde snabbt en räddningsoperation.

Men bara drygt 20 personer evakuerades med helikopter. Överlevare som intervjuats av Amnesty International vittnar om att vita gästarbetare prioriterades, tillsammans med ett fåtal välbeställda svarta.

– Vi ville inte att alla vita skulle räddas, för vi visste att om det inte fanns några vita kvar så skulle de lämna oss här att dö, säger en överlevare till människorättsorganisationen.

Ägaren till hotellet tog enligt uppgift med sina två schäfrar i räddningshelikoptern.

ANNONS

– Om inte hundarna hade varit med så hade två eller tre människor till fått plats på helikoptern. Det gjorde människor upprörda för det var några kvinnor som inte fick plats, säger en annan överlevare.

De som inte fick plats på helikoptrarna flydde hotellet i bilar och utsattes för beskjutning på väg ut ur staden.

Amnesty International riktar hård kritik mot både Moçambiques regering och dess kontrakterade säkerhetsföretag.

– Att överge människor under ett väpnat anfall enbart på grund av deras hudfärg är rasism och strider mot skyldigheten att skydda civila, säger människorättsorganisationens regionala chef Deprose Muchena.

Till AFP säger en representant för Dyck Advisory Group att anklagelserna "inte stämmer alls".

Ivar Andersen/TT

Fakta: Moçambique

Drygt hälften av invånarna i Moçambique, på södra Afrikas östkust, är kristna. Knappt en femtedel är muslimer. Muslimerna har av tradition levt utmed kusten i norra Moçambique.

Cabo Delgado, eller Kap Delgado, i norra Moçambique är en av landets fattigaste provinser, men rik på gas och mineraler.

80 procent av invånarna är muslimer med starka band till grannlandet Tanzania. I provinsen finns ett missnöje med centralregeringen som domineras av personer från södra delen av landet.

Den 24 mars intog jihadister kopplade till terrorgruppen IS staden Palma i Kap Delgado. Först i början av april kunde regeringsstyrkor återta kontrollen.

Källa: UI/Landguiden

ANNONS