Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringspartiet ANC har erkänt sig besegrat i Port Elizabeth.

ANC backar stort i lokalvalen

En ny politisk era öppnar sig i Sydafrika när regeringspartiet African National Congress, ANC, i lokalvalen gör sitt sämsta resultat sedan apartheid avskaffades.

Med 95 procent av rösterna räknade är det tydligt att ANC backar starkt. Partiet erkände sig under fredagen besegrat i symboliskt viktiga Nelson Mandela Bay, där Democratic Alliance, DA, blev största parti.

Sjuksköterskan Prelene Hildagardt är 27 år och bor i Kapstaden, där DA behåller sin majoritet. Eftersom hon jobbade kunde hon inte gå och rösta, men partisympatierna är tydliga.

- Vi som familj är ANC-anhängare och växte upp med att lära oss om apartheid. Vi har lärt oss historien från familjen och om hur de led då, säger hon på telefon till TT.

Öppnar för koalitioner

I Johannesburg och Tshwane, där huvudstaden Pretoria ligger, var det på fredagseftermiddagen jämnt mellan ANC och oppositionspartiet Democratic Alliance, DA, även om DA hade en svag ledning.

Inget parti verkar få egen majoritet i något av de tre urbana valdistrikten som omfattar Johannesburg, Pretoria och Port Elizabeth, vilket öppnar för nya politiska lösningar och koalitioner. Annika Björnsdotter Teppo vid Nordiska Afrikainstitutet säger att det förändrar spelplanen inför parlamentsvalet 2018.

- Rasdimensionen finns fortfarande och en del vill inte rösta på DA eftersom de är ett före detta vitt parti.

Samtidigt visar rockaden att en del har börjat släppa på traditionen att rösta efter ras och går mer på vad som påverkar dem i vardagen, som tillgången till skola, el och vatten, förklarar Björnsdotter Teppo.

Stora klassklyftor

ANC har stått ohotat i Sydafrika sedan Nelson Mandela 1994 valdes till president. Men i takt med växande missnöje över hög arbetslöshet, bristande offentlig service och flera korruptionsskandaler kopplade till president Jacob Zuma, har partiet minskat i popularitet.

Prelene Hildagardt tycker dock att de fortsatt stora klassklyftorna, som innebär att den lilla vita minoriteten i landet fortfarande äger merparten av alla tillgångar, talar för att ANC fortfarande behövs.

Samtidigt är hon inte missnöjd med valresultatet.

- Jag är ingen DA-anhängare, men de har verkligen förbättrat infrastrukturen, skapat jobb för unga och förändrat kollektivtrafiken för alla de senaste åren.