Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frivilliga undersöker förödelsen efter flyganfall i Damaskus utkanter tidigare i veckan.

Anklagar USA-ledd allians för krigsbrott

Damaskus anklagar den USA-ledda koalitionen för krigsbrott efter strider i östra Syrien mellan regeringstrogna styrkor och den USA-stödda SDF-alliansen. Striden är en av de dödligaste hittills mellan de två sidorna i det oljerika östra Syrien.

I ett brev till FN:s säkerhetsråd kräver den syriska regeringen att den USA-ledda koalitionen mot IS upplöses. I brevet krävs också att världssamfundet fördömer attacken, rapporterar den syriska nyhetsbyrån Sana.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija kallar de USA-ledda styrkornas attack för "beklaglig" och säger att han ska ta upp frågan när säkerhetsrådet håller möte bakom stängda dörrar om den humanitära situationen i Syrien.

Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon säger i en kommentar att USA inte söker konflikt med den syriska regeringen, men förbehåller sig rätten till självförsvar.

"Oprovocerad" attack

Koalitionen anföll natten mot torsdagen regimtrogna styrkor med stridsflyg och artilleri i provinsen Dayr al-Zor (Deir Ezzor). Enligt källor inom USA:s militär dödades över 100 milismän, lojala mot Syriens regim.

Enligt amerikansk militär var anfallet ett svar på en stor "oprovocerad" attack mot SDF, Syriska demokratiska styrkorna, en USA-allierad rörelse. Det ska enligt det amerikanska centralkommandot ha funnits utländska militära rådgivare på plats när attacken utfördes mot SDF:s högkvarter i Dayr al-Zor. Inga amerikaner ska ha kommit till skada.

- Det var syriska regimtrogna styrkor med runt 500 personer i en stor sammanslutning stödd av artilleri, stridsvagnar, robotsystem och granatkastare, säger en källa om attacken mot SDF.

Enligt samma källa ska de regimtrogna styrkorna ha försökt ta kontroll över oljerika landområden som befriats från IS av SDF.

Fortsatta anfall mot Ghouta

Syriska medier beskriver det som att det USA-ledda stridsflyget bombade "folkliga styrkor" som bekämpat såväl IS som SDF. I tv-rapporter kallas flygräderna för en "ny aggression" som "stödjer terrorism".

Samtidigt kommer uppgifter om andra flygräder, denna gång utförda av Syriens regim mot enklaven östra Ghouta i Damaskus. Enligt människorättsobservatoriet SOHR:s källor dödades under torsdagen minst 58 civila i anfallen mot östra Ghouta, som hålls av en brokig skara rebeller.

Sedan i måndags har över 200 civila mist livet i östra Ghouta, enligt SOHR som stöttar oppositionen i Syrien. Ungefär 400 000 människor är instängda av regimstyrkors belägring av östra Ghouta.