Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet. Arkivbild.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet. Arkivbild. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Antalet döda efter Syrienkriget räknas upp

Det förödande kriget i Syrien har lett till 350 209 människors död, visar en uppdaterad beräkning som FN har gjort av antalet dödsoffer. Världsorganisationen varnar samtidigt för att det verkliga dödstalet är mycket högre.

– Vi bedömer att siffran 350 209 är statistiskt korrekt, sade FN:s människorättschef Michelle Bachelet när hon presenterade rapporten tillsammans med FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Beräkningen omfattar perioden mars 2011 till mars 2021.

– Men det är inte – och ska inte – uppfattas som det verkliga antalet krigsrelaterade dödsfall i Syrien under perioden, betonade Bachelet.

"Ett minimum"

Eftersom rapporten endast räknar dödsfall där uppgifter om tid och plats samt en fullt identifierbar kropp finns, är mörkertalet sannolikt mycket stort.

– Det indikerar ett minimum av bekräftade fall och är definitivt en underskattning av antalet dödade, konstaterade FN-chefen.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bedriver sin granskande och regimkritiska verksamhet från Storbritannien, bedömde i en rapport i juni i år att närmare en halv miljon människor i Syrien dödats till följd av kriget.

Enligt den aktuella FN-rapporten är ett av tretton krigsoffer kvinnor. Detsamma gäller barn – nästan ett av tretton.

Det betyder med FN:s strikta sätt att räkna att 27 727 kvinnor och 27 126 barn mist livet till följd av det brutala kriget.

– Tragiskt nog finns det många fler offer där det inte har funnit några vittnen eller någon dokumentation, fortsatte Michelle Bachelet.

"Ofattbart lidande"

Bachelet, som tidigare har varit president i Chile, betonade också att våldet i Syrien fortfarande skördar dödsoffer och att människors vardag präglas av "ofattbart lidande".

– Bakom varje bekräftat dödsfall fanns en människa, som var född fri och lika mycket värd som någon annan. Med värdighet och med rättigheter.

Det mycket komplexa kriget som har växt fram inleddes som ett uppror 2011 mot president Bashar al-Assads och hans regims mycket hårdföra styre.