Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Palestinier firade i oktober överenskommelsen mellan Fatah och Hamas. Men försoningsprocessen har stött på problem.

Arabförbundet: FN kan återuppliva fredssamtal

Arabförbundet efterlyser en FN-ledd process för att återuppliva fredssamtalen mellan Israel och de palestinska myndigheterna. Samtidigt är de palestinska fraktionerna Fatah och Hamas splittrade om överlämnandet av kontrollen över Gazaremsan.

Arabförbundet avslutade på torsdagen ett två dagar långt möte om USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad – något som fått palestinierna att underkänna USA som medlare i fredssamtalen.

Arabländernas utrikesministrar efterlyster nu att en FN-stödd multilateral mekanism ska bildas för att fredsprocessen mellan Israel och de palestinska territorierna ska kunna återupptas.

De vill också att en internationell konferens ska hållas för att sätta fart på fredssamtalen, samt att det internationella samfundet erkänner en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

Försenad överlämning

På torsdagen skulle också Hamas ha lämnat över makten över Gazaremsan till den internationellt erkända Palestinska myndigheten (PA), som leds av Fatah. Överlämningen var först planerad till början av december, men har redan flyttats fram flera gånger.

Islamistiska Hamas ska lämna över den administrativa kontrollen över Gaza, som rörelsen tog kontroll över 2007, enligt ett avtal som nåddes i Kairo efter egyptisk medling i oktober.

Anklagar varandra

Vissa har tolkat överlämningen som en strategi för palestinierna att blidka en allt mer fientlig administration i USA liksom Israels regering.

Men det råder oenighet på flera punkter om hur maktöverlämnandet ska gå till, och parterna fortsätter att anklaga varandra för att inte respektera villkoren i avtalet. Stötestenarna är främst ödet för tiotusentals offentliganställda samt olika säkerhetsfrågor.