Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Saad al-Hariri är premiärminister i Libanon.

Arabförbundet ska mötas om Iran

Arabförbundet ska enligt diplomatiska dokument hålla ett extrainsatt möte söndagen den 19 november med anledning av "kränkningar" som Iran står bakom i regionen. Det är Irans ärkefiende Saudiarabien som krävt att mötet hålls.

Saudiarabien får stöd av Bahrain och Förenade arabemiraten i sin begäran. Även Djibouti, Arabförbundets nuvarande ordförande, stödjer initiativet enligt dokumenten. Saudiarabien motiverar mötet med den ballistiska robot som avlossades från Jemen mot den saudiska huvudstaden Riyad den 4 november. Saudiarabien har sagt att roboten var tillverkad i Iran och att händelsen är att betrakta som en krigshandling.

Iran förnekar någon som helst inblandning i saken och president Hassan Rohani har sagt att Iran står redo att bemöta alla utmaningar.

"Underminerar säkerhet och fred"

I dokumenten nämner Saudiarabien också att sabotaget mot en oljeledning i Bahrain är att beteckna som "terrorism".

Där står också att Irans "kränkningar" mot arabländer "underminerar säkerhet och fred inte bara i arabregionen utan runt om i världen".

Spänningarna har ökat mellan shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien på senare tid. De båda regionala stormakterna strider med varandra via ombud i bland annat Syrien och just Jemen.

Rädd bli mördad

Den senaste krisen som bär den saudisk-iranska stämpeln är den i Libanon. Premiärminister Saad al-Hariri har inte återvänt till Libanon från en resa till Saudiarabien. Han gjorde ett offentligt uttalande förra helgen där han meddelade sin avgång, attackerade Iran och den shiamuslimska libanesiska rörelsen Hizbollah och luftade sin rädsla för att bli mördad.

Allt fler misstänker att al-Hariri tvingats att göra uttalandet och att han hålls kvar i Saudiarabien mot sin vilja. Libanons president Michel Aoun har vägrat acceptera al-Hariris avgång.

Också blockaden mot Qatar har med striden mellan Iran och Saudiarabien att göra.