Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Francisco Salazar tittar till sina odlingar på taket i Caracas, Venezuela. Arkivbild

Arbetare i Venezuela ska börja odla

Arbetsgivare i Venezuela kommer att bli skyldiga att upplåta sina arbetare för att börja odla grödor och på så sätt hjälpa landet ur matkrisen. Men tilltaget får kritik.

Åtgärden offentliggjordes av arbetsdepartementet på tisdagen och gäller såväl statliga som privata sektorn, skriver nyhetsbyrån AFP. Den är en del av det ekonomiska undantagstillstånd som råder och syftar till att stärka livsmedelsproduktionen i landet, som lider av brist på allt från mat till toalettpapper och schampo.

Det nationella arbetarfacket (Unete) har protesterat mot åtgärden, för regeringens sätt att godtyckligt "behandla arbetare som om de vore soldater som man kan flytta utan att be om lov", rapporterar dagstidningen El Nacional.

- Texten i resolutionen nämner inte i något stycke att de skulle fråga vad arbetarna tycker, för att veta om de är med på att flyttas, säger företrädaren Roger Palacios till tidningen.

Kan strida mot lag

Privata företag ska inte betala löner till de arbetare som omplaceras, men däremot sociala avgifter. Det är inte klarlagt när omplaceringarna ska starta, eller hur länge arbetarna ska verka på fälten.

Arbetsrättsjuristen Maryolga Girán säger att åtgärden kan strida mot lagen.

- Arbetslagen är tydlig med att den anställde ska tillfrågas och utan att pressas bestämma om hon eller han accepterar en förflyttning eller förändring i sina arbetsvillkor, säger Girán till El Nacional.

Starkt importberoende

Livsmedelskrisen i Venezuela har eskalerat de senaste månaderna och grundar sig i en djup lågkonjunktur och skenande inflation. Det starkt importberoende landet har inte längre råd att importera nödvändiga basvaror och människor köar hela dagar för att kunna köpa det lilla de kommer åt.

Den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) har uppmanat regeringen att vidta "akuta åtgärder" för att mildra bristen på mat och mediciner.