Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild. Bild: Ryska utrikesdepartementet via AP/TT

Armenien: Azeriska styrkor har korsat gränsen

Armenien anklagar Azerbajdzjan för att dess styrkor korsat gränsen i syfte att ta kontroll över territorier i grannlandet. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) följer situationen noga.

ANNONS

Enligt premiärminister Nikol Pasjinian har de azeriska styrkorna avancerat omkring tre kilometer in på armenisk mark i provinsen Siunik.

– Detta är ett intrång i på Armeniens suveräna territorium, säger Pasjinian enligt nyhetsbyrån AFP.

Premiärministern uppger vidare att azeriska styrkor även försöker ta sig in i den östliga armeniska provinsen Gegharkunik. Armenien säger att militären konfronterat de azeriska styrkorna, men att situationen måste lösas med dialog, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax

Det azeriska försvarsdepartementet och utrikesdepartementet i Baku har avböjt att kommentera saken, skriver AFP.

De båda kaukasiska länderna utkämpade nyligen ett krig om utbrytarregionen Nagorno-Karabach, som tillhör Azerbajdzjan men har en armenisk majoritetsbefolkning och som länge styrts av armeniska separatister. Efter medling under Moskvas paraply nåddes en vapenvila.

ANNONS

Armeniens utrikesminister Ara Aivazian har varit i kontakt med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S), som är OSSE:s nuvarande ordförande, med anledning av den upptrappade situationen. Linde har även samtalat med den azeriske utrikesministern Jeyhun Bayramov, skriver hon på Twitter.

Filip Norman/TT

Utrikesminister Ann Linde (S), nuvarande ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S), nuvarande ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT
ANNONS