Asteroiden Bennu tagen från rymdsonden Osiris-Rex.
Asteroiden Bennu tagen från rymdsonden Osiris-Rex. Bild: NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via AP

Asteroidpartiklar läcker efter insamling

Rymdfarkosten Osiris-Rex lucka läcker. Nu försöker forskarna att rädda så mycket det går av den värdefulla och unika lasten.

ANNONS

Rymdfarkosten Osiris-Rex är på väg tillbaka till jorden. Men ett ganska angenämt problem har inträffat. Det kritiska uppdraget – att samla in partiklar från asteroiden Bennu – lyckades lite för bra.

Nu läcker en del av partiklarna från testet ut i rymden, då Osiris-Rex efter sin snabblandning på asteroiden samlat in en del så många och stora bitar, så att den flik som är designad för att hålla proverna på plats inte kan stängas helt och hållet, skriver CNN .

Därför läcker det ut stoft och grus ur små hål som bildats mellan bitarna.

Osiris-Rex fyra år långa resa från jorden till Bennu, 330 miljoner kilometer bort, hade som uppdrag att samla in minst 57 gram material, men forskarna tror att rymdsonden lyckades få med hela 400 gram.

ANNONS

"Även om vi kanske måste snabba på för att packa lasten, så är det ett angenämt problem. Vi är så spända på att se hur vad som verkar vara ett rikligt prov kommer att inspirera forskare i årtionden bortom detta historiska tillfälle", säger Nasas Thomas Zurbuchen i ett uttalande, enligt AFP.

Nasa tror att tillräckligt kommer att finnas kvar när sonden kommer tillbaka till jorden år 2023, för att forskarna ska kunna få en uppfattning av hur solsystemet och dess kemiska sammansättning såg ut för miljarder år sedan.

Fakta: Osiris-Rex och Bennu

Den amerikanska rymdsonden Osiris-Rex sköts upp från jorden den 9 september 2016 på sin resa till asteroiden Bennu.

Osiris-Rex kom redan 2018 nära Bennu, och har sedan dess bland annat fotograferat asteroiden i detalj och övat att landa på dess yta.

Den 20 oktober gjorde sonden göra en några sekunder lång landning, med målet att få med sig minst 57 gram sten och grus.

Asteroiden är 334 miljoner kilometer från jorden och signalerna tar 18,5 minuter på sig. Därför var sonden, stor som en skåpbil, tvungen att själv under 16 kritiska sekunder styra sig ner och landa, fälla ut en robotarm, avfyra en laddning trycksatt kväve som blåste upp grus och stoft, samla in materialet och sedan lyfta igen.

Den tillgängliga yta som stod till buds, omgiven av farliga klippor, var 16 meter i diameter.

Osiris-Rex förväntas ha återvänt till jorden om knappt tre år, den 24 september 2023.

I december i år är det tänkt att den japanska rymdsonden Hayabusa2 ska landa på jorden efter att ha hämtat prover från asteroiden Ryugu.

Källa: Nasa, AFP

ANNONS